HOME
MALOWANE SŁOWEM I OBIEKTYWEM
CO TO BYŁO?                AUTORZY                MEDIA                OPINIE                NAGRODY                ZDJĘCIA                PUBLIKACJE URSZULI GRONOWSKIEJ
Najnowsze      OPINIE 500-400      OPINIE 400-300      OPINIE 300-200      OPINIE 200-100      OPINIE 100-001     

498.
Zatrzymaj się, przysiądź, posłuchaj...
Daj uwieść się szeptom, muzyce i obrazowi.
Choć wokół tętni życie, świat zmusza do ciągłego pośpiechu i podejmowania coraz to nowych wyzwań,
Ty otul się niczym czarodziejskim kokonem chwilą, którą ofiarowali nam Urszula Gronowska i Jacek Zaim.
I już nic nie musisz, możesz przymknąć oczy wsłuchując się w kojący głos,
możesz pozwolić sobie na łzy wzruszenia w oczach. Nikogo nie dziwi załamujący się głos.
Dzięki przedstawieniu Duetu Romantycznego - Urszuli Gronowskiej i Jacka Zaima pt. „Malowane słowem i obiektywem”
Noc Bibliotek w Filii 24 była nocą cudów, czarów, wspomnień i marzeń.
Maria Błach
NOC BIBLIOTEK, Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego w Lublinie,
Filia nr 24, 8 maja, spektakl nr 173




497.
Najukochańsi przyjaciele jak zwykle dostarczyliście nam przeżyć, których nic nie zastąpi
Minutę po zakończeniu przedstawienia zaczęliśmy planować następne.
Nigdy nie będziemy mieć dość
Pracownicy Filii 24 MBP w Lublinie.
NOC BIBLIOTEK, Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego w Lublinie,
Filia nr 24, 8 maja, spektakl nr 173




496.
Dziękujemy, że po raz kolejny pokazliście nam, że prawdziwy świat jest koło nas
Marta i Jacek Siwce
NOC BIBLIOTEK, Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego w Lublinie,
Filia nr 24, 8 maja, spektakl nr 173




495.
Za piękne zdjęcia Nałęczowa za którym zatęskniłam
ale jeszcze bardziej za piękną historię miłości Anastazji i Henryka
Dziękuję bardzo
Podpis nieczytelny
NOC BIBLIOTEK, Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego w Lublinie,
Filia nr 24, 8 maja, spektakl nr 173




494.
Zdjęcia WIELKA SZTUKA!
Barwa głosu i dykcja - ARTYZM!
Całość ARTYZM do kwadratu
Podpis nieczytelny
NOC BIBLIOTEK, Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego w Lublinie,
Filia nr 24, 8 maja, spektakl nr 173




493.
Cudowne chwile niezapomnianych wrażeń
dwa podpisy nieczytelne
NOC BIBLIOTEK, Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego w Lublinie,
Filia nr 24, 8 maja, spektakl nr 173




492.
Wspaniały Duet - wrażliwych i wielu pomysłów twórczych
jestem zauroczona, oby więcej takich pomysłów i wykonań
ZAUROCZONA
Podpis nieczytelny
NOC BIBLIOTEK, Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego w Lublinie,
Filia nr 24, 8 maja, spektakl nr 173




491.
Dziękuję wam za 1 godzinę refleksji,
oj polały się łzy
Benita Zuzek
Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Konstantynowskiej, Konstantynów, 29 kwietnia 2015 spektakl nr 173




490.
Dziękujemy za chwile refleksji w pięknej fotograficznej oprawie
Studentki Akademii Sztuk Pięknych z Warszawie
Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Konstantynowskiej, Konstantynów, 29 kwietnia 2015 spektakl nr 173




489.
Serdecznie dziękujemy za kolejny spektakl, wspaniałe chwile
ogromne emocje
Gratulujemy nagród za świetną pracę!
Z miłością dla Duetu Romantycznego
Dwa podpisy nie całkiem czytelne
Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Konstantynowskiej, Konstantynów, 29 kwietnia 2015 spektakl nr 173




488.
KOCHANY DUECIE ROMANTYCZNY
dziekuję za godzinę emocji
Jacek Dryglewski
Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Konstantynowskiej, Konstantynów, 29 kwietnia 2015 spektakl nr 173




487.
Piękne zdjęcia pana Jacka i kojący głos pani Uli
Miód na serce. . . . .
Dziękuję za możliwość ponownego uczestniczenia w tym wspaniałym spektaklu.
Spokrewniona z panem Jackiem przez więzy krwi NIEWĘGŁOWSKICH
oraz wspólnymi korzeniami Ziemi Radzyńskiej
Dorota Andruszkiewicz
Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Konstantynowskiej, Konstantynów, 29 kwietnia 2015 spektakl nr 173




486.
Serdecznie dziękujemy,
po raz kolejny za przedstawienie nam pięknego słowa i obrazu
w niezwykle ciekawych historiach
Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Konstantynowskiej
Agnieszka Żuk, Agnieszka Charko, Dorota Andruszkiewicz, Beata Łyszewska
Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Konstantynowskiej, Konstantynów, 29 kwietnia 2015 spektakl nr 173




485.
Dziękuję za piękną prezentację słowem i obiektywem
wpisała się Krystyna Faryszewska z Trzebieszewa.
Nadmieniam, że korzenie moje są zbliżone do autora zdjęć
ponieważ moja mama pochodzi z Kakolewnicy a p.Jacka z Jurek
Pięknie dziękuję
A.Faryszewska
Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Konstantynowskiej, Konstantynów, 29 kwietnia 2015 spektakl nr 173




484.
Mieliśmy niezwykłą okazję zaprezentawać nasze diaporamy państwu:
Barbarze Luszawskiej - LANDART FESTIWAL oraz wspaniałemu artyście Jarkowi Koziarze.
Były brawa, było miło, jest potwierdzenie obranej drogi i bodziec do dalszej wytężonej pracy.
Dworek Nad Bugiem, 29 kwietnia 2015




483.
KRAINA BUGU, NR 12 jesień-zima 2014, strona 111, tekst Monika Mikołajczuk
Refleksje z pogranicza
Nieprzypadkowo o Krainie Bugu mówi się, że jest magiczna. Że przyciaga, omamia, nie pozwala o sobie zapomnieć.
Że tęskni się do niej jak do ukochanej kobiety i płacze się za nią jak za utraconą miłością.
Niejeden z nas uronił łzę, oglądając na dużym ekranie, rozpostartym pod rozgwieżdżonym niebem, diaporamę "Leśni Ludzie",
autorstwa utytułowanego Duetu Romantycznego, czyli Urszuli Gronowskiej i Jacka Zaima.
To prosta historia dwojga staruszków, żyjących gdzieś na krańcu Polesia, opowiedziana subtelnym językiem fotografii i skomentowana poetycką frazą. Jak żyją tytułowi leśni ludzie, na co czekają, czym się cieszą i o czym marzą, rodzi w nas pytanie o to, czym tak naprawdę jest szczęście. Jak jesteśmy i po co? Czy umiemy dostrzegać sens w drobinkach codzienności, tak jak oni potrafią.
I czy podobnie jak oni umiemy się do siebie uśmiechać, tak po prostu, bez specjalnej przyczyny i czy tak jak oni umiemy bez słowa trwogi czekać na śmierć....bo ona nie boli, kiedy jesteśmy razem...





482.
Państwa spektakl na długo zostanie w mojej głowie (jestem pewna, że nie tylko w mojej).
Żal, że nie mogę zostać w przedstawionym przez Państwa w świecie, dobrze się tam czułam.
Z całą pewnością będę do niego wracać.
Bardzo dziękuję za chwile budzące miłe wspomnienia, przepełnione spokojem i niespotykaną harmonią.
Elżbieta Jamrozy
dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Józefowie
DYSKUSYJNY KLUB KSIĄŻKI, Miejska Biblioteka Publiczna w Józefowie, 24 listopada 2014





481.
Obraz i dźwięk w telewizorni przytłacza, natomiast. . .
Obraz i słowa deklamowane przez p. Ulę wyciskają łzy.
PRZEPIĘKNIE !!!
Szerechowska Krystyna, Góra Puławska, ul.Krzywe Koło 2,
cztery podpisy nieczytelne
DYSKUSYJNY KLUB KSIĄŻKI, Gminna Biblioteka Publiczna w Górze Puławskiej, 26 listopada 2014





480.
Ten dom ze strzechą w kolorowych kwiatach. . .
a potem zmieniający się w szarość
pokazuje nasze życie, raz piękne, a znowu szare
i natchnione prazą życia, którą trzeba z podniesioną głową przejść.
Za tą diaporamę - dziękujemy
Tamara Jacek DYSKUSYJNY KLUB KSIĄŻKI, Gminna Biblioteka Publiczna w Górze Puławskiej, 26 listopada 2014





479.
Dziękujemy pięknie
za duet nostalgiczny, sentymentalny
wywołujący głebokie emocje,
powrót do czasów
i obrazków dzieciństwa.
Gabriela Grabowska
Danuta Jóźwiak
Maria Cioch
Antonina Podolak
Elżbieta Żukowska
DYSKUSYJNY KLUB KSIĄŻKI, Miejska Biblioteka Publiczna w Józefowie, 24 listopada 2014





478.
Gratulacje od Wirszulki,

wrażeń duszy mej dostarczacie bez liku,
Urszulko i Jacusiku.
Nie wiem, czy pomieści ona
tyle drgań. A jak skona?
Wasza będzie to zasługa,
kiedy runę Wam jak długa.
Jednak piękna nie chowajcie,
dzielcie się i o Nas dbajcie.
Ula Rybak - 14.11.2014





477.
sms krążący po świecie:
Dzisiaj był spektakl REWELACJA,
a p. Ula i p. Jacek to wspaniali ludzie.
Dziękuję Droga Orszulo :)
17.10.2014





476.
Bardzo dziekujemy za chwile pełne wzruszeń, wspomnień, tęsknoty i piękna.
Dziekujemy za pokazanie, że to, co najważniejsze dobre i piękne jest w zasięgu naszej ręki.
Dziękujemy za przypomnienie, że warto dostrzegać wszystko to, co pozornie jest nieistotne,
ale to właśnie tworzy nasze życie, rzeczywistość, świat, który nas otacza.
Dziękujemy i życzymy wszystkiego dobrego w życiu osobistym i jak najwiekszych sukcesów na drodze Państwa twórczości
- pracy zawodowej.
Mieszkańcy i Pracownicy Domu Pomocy Społecznej im. M.Rataja w Kocku
Marta Jakubowska-Dados 17.10.2014





475.
Dziękujemy za wieczór wzruszeń
GRUPA PISZĄCA IKONY
M.Sak, Barbara Buczuk, Marta Siwiec, Elżbieta Krawczyk, Małgorzata Szymańska, Małgorzata Antarczuk, Magdalena Lipiec, Eleonora (?), Danuta Woźniak, Hanna Wieczorek, Elżbieta Wojtas
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





474.
ja tylko jedno "ale" mam ...
dawno nie widziałem takiego steku genialności słowa przemieszanego zajebistością obrazu ! O !
mam jeszcze jedną ! Urszulka ma głos radiowy niczym Krystyna Loska,
a Twoje zdjęcia pasują do całości jak komentarze Włodzimierza Szaranowicza ... !
Tommik Bosek
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





473.
Bardzo nastrojowe, z dużą wrażliwością i smakiem zrealizowane diaporamy.
Głębokie pochylenie się nad losem, egzystencją prostych ludzi.
No i zaduma, świadomość, że czas szybko biegnie, że wszystko przemija
że trzeba ocalić co jeszcze obok nas trwa, a czego już jutro nie będzie.
To sztuka i to niebanalna. Moje szczere gratulacje
Adam Kulik
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





472.
Poezja słowa Pani Urszuli i poezja obrazu Pana Jacka spojone niezwykłą muzyką zawsze poruszają moje emocje, budzą zapomniane wspomnienia. Stare domy, ogrody, przydrożne kapliczki, ludzie - czasem, bardzo dziwni, osobnicy ze "Świata pełnego dymów" i bardzo, bardzo dojrzali o spracowanych rękach i szlachetnych twarzach na tle przyrody, z którą współistnieją w sposób prawdziwy. Czas, przemijanie, pory roku - niezwykła tajemnica świata, którą Państwo odkrywają i dzielą się z odbiorcami, ze mną. Za tę wrażliwość, delikatność, czułość, intymność, zachwyt i tęsknotę dziękuję Państwu z całego serca.
Barbara Ziemba, uczestniczka spektakli z Uniwersytetu Trzeciego Wieku
Wojwódzkiej Biblioteki Publicznej im. H.Łopacińskiego, Filina nr 13, ul.Grażyny 13
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





471.
By ocenić wszystkie
WASZE POMYSŁA?
Z niecierpliwością poczekam "Dorosłość" a to już tylko brak
nieczytelny fragment wpisu
Anin
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





470.
Trwajcie romantycznie dalej
Grażyna i Piotr Wróbel
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





469.
Z podziękowaniami za wspaniały wieczór i otwartość
za ponowne zachęcenie do odwagi bycia wrażliwym
młoda adept sztuki lekarskiej
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





468.
Jacusiu Kochany
Życzę Wam Obojgu kolejnych długiuch lat działalności i świeżych pomysłów
Tłumacz - Architekt
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





467.
Bardzo poruszający spektakl
Dziękujemy i czekamy na kolejne
:)
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





466.
Wrażliwość - miłość - tradycja - czas
to wszystko Wy Urszula i Jacek
Jola z Biblioteki
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





465.
Dziękuję za kolejną dawkę wzruszeń
Następnych lat twórczych i pełnych pomysłów
Marta
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





464.
Dziękuję za wrażliwość i refleksję
Małgorzata Szymańska
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





463.
Wiele razy oglądałem wasze spektakle
takie same jest tylko...wzruszenie
Jacek Siwiec
Spektakl Jubileuszowy z okazji V lat Działalności Duetu
Dom Kultury Ruta w Lublinie, 7.10.2014





462.
Dziękuję bardzo, bardzo, przepięknie, przecudnie
Anna Czyż, Jadwiga Skórska
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 39 w Głusku 29.09.2014





461.
Magia serc, magia duszy, magia umysłu
dziekujemy życzymy sukcesów
WTZ "Misericordia"""
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 39 w Głusku 29.09.2014





460.
Podziekowania i życzenia dalszych sukcesów
życzy Darek i Emil Widziarski z WTZ "Misericordia"""
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 39 w Głusku 29.09.2014





459.
Alicja Mielczarek - dziekuję
WTZ "Misericordia"""
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 39 w Głusku 29.09.2014





458.
Bardzo mi sie podobało i jestem zachwycony tym spektaklem
Irek z WTZ "Misericordia"""
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 39 w Głusku 29.09.2014





457.
Podziekowania i życzenia dalszych sukcesów twórczych dla Jacka i Uli życzy
Tomek z WTZ "Misericordia"""
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 39 w Głusku 29.09.2014





456.
Jakże jestem wdzięczna, że znowu mogłam przeżyć te wzruszenia, które przecież znane mi są
już od lat, ale za każdym razem robią na mnie kolosalne wrażenie.
Dumna jestem, że mogłam Was gościć u siebie na wsi.
Życzę sukcesów dalszych i wielu poruszonych odbiorców Waszych perełek.
Małgorzata Stasińska-Gruszkowa
Kunów 20.09.2014





455.
A podobno fotografia. . . . . . . nie mówi. . . . . . .
Dziś przemówiła eterycznym i zmysłowym głosem
Gratulacje szczere.
Małgorzata Szymańska i Kuba Szymański
Spektakl dla Piszących Ikony, Lublin, 13 września 2014





454.
Film który oglądałam dostarczył mi dużo wzruszeń i refleksji
związanych z powrotem do przeszłości
Szczególnie urzekło mnie życie Anastazji i Henryka na łonie przyrody.
Też mi się marzą pola zielone i piękna przyroda,
ale niestety życie skończę w mieście
F. Teresa
Spektakl dla Piszących Ikony, Lublin, 13 września 2014





453.
Spotkanie z Duetem Romantycznym było magicznymm momentem
w naszym mijającym życiu,
które dla kazdego z nas jest niepowtarzalne, niczym Wasz wspólny występ.
Twoja piękna polszczyzna Urszulo i kojący głos,
a także niezwykłe zdjęcia bacznego obserwatora - Jacku
Danuta Woźniak
Spektakl dla Piszących Ikony, Lublin, 13 września 2014





452.
Dzisiaj nie tylko zobaczyłam
ale i też usłyszałam moje marzenia.
Dziękuję Ulu i Jacku
Marta Siwiec
Spektakl dla Piszących Ikony, Lublin, 13 września 2014





451.
Piękne rzeczy, wzruszajace, wzbogaciły nas.
Dziękujemy Ela i Andrzej Krawczykowie
Ela i Jacek Wostańczowicz
Spektakl dla Piszących Ikony, Lublin, 13 września 2014





450.
Dziękujemy za wielkie emocje i przeżycia jakich doznaliśmy
uczestnicząc w tej pięknej diaporamie.
Zapomniane cerkiewki, ikony i śpiewy cerkiewne będą nam towarzyszyły
przy pisaniu następnych naszych ikon.
Grupa Piszących Ikony z Klubu Ruta
Spektakl dla Piszących Ikony, Lublin, 13 września 2014





449.
Dwoje sympatyków Dworku, p. Urszula Gronowska i p. Jacek Zaim,
czyli znany i lubiany Duet Romantyczny, który niedawno
odmalował przed nami słowem i obrazem „Podróże do ziemi naszej”,
popełnił ostatnio obszerny i bogato ilustrowany artykuł
poświęcony naszemu Muzeum i jego Bohaterowi.
Został on opublikowany w lipcowym numerze „Poznaj swój kraj”.
W ten sposób jeden z „ojców” polskiego krajoznawstwa
trafił na łamy najstarszego z ukazujących się obecnie pism krajoznawczych w Polsce.
Cieszymy się, artykuł polecamy łaskawej Państwa uwadze,
a Autorom i Redakcji dziękujemy. Lublin, lipiec 2014





448.
Zachwyceni zdjęciami i tekstami, które nadają głębszy sens zarejestrowanym chwilom
zwykłego życia ludzkiego oraz pięknej naturze z krajobrazami ziemi polskiej
Życzymy dalszych inspiracji i poszukiwania miejsc niezwykłych
Przewodnicy PTTK z Lublina
Maria Wiśniewska, Stefan Kuszpa, Wojciech Fila
Muzeum Lubelskie, Oddział Dworek Wincentego Pola
Lublin, 10 czerwca 2014





447.
I słowa i obrazy mówiły i pokazywały, że Autorzy są uważni
- a to taka niemęska w naszych czasach cecha.
Uważność, chwila refleksji, i harmonijne połączenie nostalgii i optymizmu. . .
Brawo! ! !
Tadeusz Piwnik
Muzeum Lubelskie, Oddział Dworek Wincentego Pola
Lublin, 10 czerwca 2014





446.
Jestem po raz pierwszy na Państwa projekcji.
Jestem oczarowana zarówno fotografią i słowem.
W obecnym świetle ruchu, pośpiechu i zgiełku,
przebywanie w atmosferze Państwa projekcji wycisza człowieka
uspokaja i przypomina, że świat jest zawsze piękny.
Dnia 14.06.2014 Sabina Łyszak, Wiesława Kłębukowska
Muzeum Lubelskie, Oddział Dworek Wincentego Pola
Lublin, 10 czerwca 2014





445.
Serdeczne podziękowania za niezapomniane wrażenia,
i jak mówiła autorka nutę refleksji i melancholii
To było szczególne spotkanie!!!
Dziękujemy,
Lubelski Uniwersytet Trzeciego Wieku, Oddział w Radzyniu Podlaskim
Radzyń Podlaski, 10 czerwca 2014





444.
Poruszeni do głębi wymową spektaklu
"Malowane słowem i obiektywem", mamy nadzieję na dalsze spektakle pełne poezji
z nutą nostalgii, budzące tak jak ta, którą właśnie zobaczyliśmy
- najgłębsze uczucia tkliwości, tęsknoty. . .
Członkowie Ogniska Zwiazku Podhalan im.T.Staicha w Lublinie
Prof.dr hab. Monika Waksmundzka-Hajnos, Jarosz Jadwiga, Hanna Wyszkowska, Mieczysław Hajnos, Wiesław Wiącek, Ewa-Dorota Gajewska, Zbigniew Begiełło, kilka podpisów nieczytelnych
MDK2 w Lublinie, 21 maja 2014




443.
Dziękujemy serdecznie za możliwość uczestniczenia w spektaklu
"Malowane słowem i obiektywem", który dostarczył nam tak wielu wzruszeń
Pracownicy Filii nr 2, Miejskiej Biblioteki Publicznej w Lublinie
Miejska Biblioteka Publiczna, filia nr 2, 14 maja 2014




442.
Trudno znaleźć odpowiednie słowa, by wyrazić uczucia rodzące się podczas ogladania spektaklu
radość z piękna zdjęć i wspaniałych tekstów, nostalgia, smutek , nadzieja. . .
Gama przeżyć pozostanie na długo.
Dziękujemy i mamy nadzieję na dalsze spotkania - Uczestnicy Uniwersytetu Trzeciego Wieku
Kilkanaście podpisów
Parczew 10 kwietnia 2014




441.
Dziękujemy za niepowtarzalne i piękne chwile
Uczniowie Gimnazjum w Parczewie
Kilkanaście podpisów
Publiczne Gimnazjum im.Władysława Jagiełły w Parczewie
Parczew 10 kwietnia 2014




440.
Najlepsza diaporama XXXIV Pomorskich Spotkań z Diaporamą 2013 "Leśni ludzie" Jacka Zaima i Urszuli Gronowskiej,
w prestiżowym konkursie The IAC Peter Coles International AV Competition 2014, zdobyła II miejsce (srebrny medal i puchar)
oraz I nagrodę publiczności. Natomiast kolejnej diaporamie tychże autorów pt. "Powrót" jury przyznało PAGB Honorable Mentions
(honorowe wyróżnienie Związku Fotografów Wlk. Brytanii) oraz tytuł najlepszych uczestników konkursu.
Impreza, w której przedstawiono 80 prac konkursowych, odbywała się w dniach 15-16 marca br. w Capel Curig (Walia).
Autorzy lubelscy od pięciu lat pracują razem tworząc zespół pn. Duet Romantyczny. Gratulacje!
Do Kolekcji AV FIAP zostały zakwalifikowane w marcu br. diaporamy polskich autorów, tj. "Stones of memory"
Cezarego Dubiela (AFRP, AV AFIAP, EFIAP), "Odbicia" Joanny Antosik i "Leśni ludzie" Jacka Zaima i Urszuli Gronowskiej.
Informacja przygotowana na podstawie Katalogu AV FIAP nr V 3.0 3/201.
Przypominamy, że w wcześniej w kolekcji FIAP znalazła się także inna diaporama Cezarego Dubiela pt. "Pożegnanie".
Leszek Kurpiewski (AFRP, zdfp, honSTF, IFK)
Observers for AV FIAP Collection

http://www.fotoklub.zamek.szczecin.pl/





439.
Wyznanie

Wzdłuż płasko-stromych
Nad Wisłą brzegów
Ja z samowarem
Choć już nie w modzie
Mam prócz znajomych
I prócz kolegów
Przejaciół "Parę"
    W Kozim Grodzie

Druh uniżony
Na wiek i . . . wiecznie
W ich wspaniałości
W epok kwadransie
Nieocenionych
Kocham serdecznie
Choć z konieczności
    W półdystansie

Urszuli Gronowskiej i Jackowi Zaimowi
Roman Pudelski
Kock, 20 marca 2014




438.
Wzruszenie uniemożliwia mi pisanie
Adam Świć
UNIWERSYTET TRZECIEGO WIEKU w Kocku, 20 marca 2014




437.
Drodzy Państwo, Pani Ulu i Panie Jacku
dziękuję za wspaniałą ucztę duchową.
Maria Kowalewska
UNIWERSYTET TRZECIEGO WIEKU w Kocku, 20 marca 2014




436.
Dziękujemy za przekazanie wspaniałych chwil mówiących
o przemijaniu i radości ze starości, która każdego dosięgnie.
5 podpisów
UNIWERSYTET TRZECIEGO WIEKU w Kocku, 20 marca 2014




435.
Serdeczne podziękowania za wspaniałą nastrojową podróż
wieloma zapomnianymi ścieżkami naszego życia.
Uczestnicy Centrum Usług Socjalnych w Lublinie przy ulicy Lwowskiej 28
12 podpisów
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Fila nr 37, 18 marca 2014




434.
Pragnę wyrazić wdzięczność za dostarczenie nam wielu emocji.
Dziękuję za zabranie nas w podróż do krainy zadumy i wzruszeń
Magdalena Rademacker
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Fila nr 37, 18 marca 2014




433.
Dziękuję za miłe wzruszające wspomnienia z dawnych lat,
które pozostaną na zawsze w pamięci,
i bardziej utrwalą dawne przeżycia.
Henryka Pasternak
Stowarzyszenie Poczekajka w Lublinie, 2 marca 2014




432.
Dziękuję za moc wzruszeń....
wróciło na chwilę moje dzieciństwo,
Elżbieta Gardziel
Stowarzyszenie Poczekajka w Lublinie, 2 marca 2014




431.
Cudne słowa i obrazy, przemawiają do serca i wyobraźni.
Posiadacie Państwo wspaniały dar, twórzcie jak najwięcej,
bo to nas ogromnie wzbogaca.
podpis nieczytelny
Stowarzyszenie Poczekajka w Lublinie, 2 marca 2014




430.
Wspaniałe wydarzenie artystyczne,
bardzo profesjonalne, pełne emocji, gratuluję.
Klub Seniora przy Stwarzyszeniu Poczekajka
trzy podpisy nieczytelne
Stowarzyszenie Poczekajka w Lublinie, 2 marca 2014




429.
Tej wspaniałej chwili nie zapomnimy - Nasi mili.
Klub Seniora przy Stwarzyszeniu Poczekajka
sześć podpisów nieczytelnych
Stowarzyszenie Poczekajka w Lublinie, 2 marca 2014




428.
Jestem oczarowana. . .
brakuje mi słów, życzę Państwu dlaszych sukcesów
w utrwalaniu historii
Wyrażam wdzięczność, życzę Szczęść Boże
Maria, Marta Wremczuk
Stowarzyszenie Poczekajka w Lublinie, 2 marca 2014




427.
Dziękujemy za dostarczenie nam chwil wspomnień, wzruszeń, radości.
Wyrażamy wdzięczność za kolejne spotkanie ze słowami i obrazami,
które na długo pozostaną w naszych sercach
Teresa Daniewska-Zając, Halina Rybicka, Krystyna Dudziak, Grzegorz Szymanek, Izabela Siłuch, Otylka
Gminna Biblioteka Publiczna w Kamionce, 18 lutego 2014




426.
Dziękuję Bardzo
Przedstawienie moich wspomnień Podpis nieczytelny
Gminna Biblioteka Publiczna w Kamionce, 24 lutego 2014




425.
Bardzo mi się podobało
Józefa Wesołowska
Gminna Biblioteka Publiczna w Kamionce, 24 lutego 2014




424.

"W dojrzałym wieku oboje
mają chatkę maleńką
do ziemi przycupniętą
wiekową jak Oni sami.
Leśni ludzie, co otwierają swoje skromne podwoje

URSZULA GRONOWSKA - z diaporamy "Leśni ludzie", nagrodzonej złotym medalem FIAP

W skromnych podwojach Filii nr 10 MBP, dla wytrawnych czytelników Dyskusyjnego Klubu Książki
i innych miłośników słów i fotografii, została zaprezentowana kolejna odsłona spektaklu
"Malowane słowem i obiektywem".
Była to swoista magia chwil i wzruszeń, zanurzenie w świecie nostalgii i refleksji...
W porze zapadającego zmierzchu, w przedwieczornej aurze Biblioteki, przy nastrojowej muzyce,
Pani Urszula Gronowska i Pan Jacek Zaim, ożywili wspomnienia, poprowadzili ścieżkami pamięci,
a spod warstw patyny czasu wydobyli zapomniane losy i uczucia, pasje i miłości,
opowiedzieli zwykłe, a jednocześnie niezwykłe historie ludzi, obiektów i przedmiotów,
wkomponowane w piękno krajobrazu, zatrzymane słowem i fotografią...
Pani Ula, która słowne błyszczydełka nawleka na sznur ukojenia i otulenia w rozedrganiu codziennym.
I pomaga nie zbłąkać się wśród zacietrzewień pospolitości dnia...
Pan Jacek, który obrazami swych wnikliwych spojrzeń w głąb, łagodnie nas okrywa.
A każde z nich ze słuchacza, widza co innego wydobywa. Często łza się potoczy,
co nie jest zadziwieniem, ani zawstydzeniem.
Po spektaklu zaś rozmowy, które delikatnie zamykają wieko skrzyni z Magią Słów i Obrazów.
Do otwarcia, z niecierpliwością, razu następnego...

Urszula Rybak - piątek, 21 luty 2014





423.
Urszula Gronowska (proza) i Jacek Zaim (fotografia) w porze zapadającego zmierzchu,
przy nastrojowej muzyce, potrafią opowiadać zwykłe a jednocześnie niezwykłe historie ludzi,
obiektów, przedmiotów. Są one wkomponowane w piękno krajobrazu, zatrzymane słowem i obiektywem.
Spektakl, który potrafi stworzyć ten Duet, zostaje w oczach, uszach i . . . duszach odbiorców na długo.
Przekonajcie się Państwo sami. Warto.
Artur Borkowski
Kurier Lubelski, 18 lutego 2014




422.
Wasz Duet dał mi dobre, spokojne chwile, dziekuję
Helena Pietroń
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 10, 18 lutego 2014




421.
Po raz kolejny nie mam słów by wyrazić podziw i wdzięczność,
za emocje podczas spektaklu długo po...
Dziękuję
Monika Lech i Michał Lech
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 10, 18 lutego 2014




420.
Szukam odpowiednich słów, ale wszystkie najpiekniejsze właśnie zostały wypowiedziane
Powrócę więc do obietnicy otulenia
Zostałam otulona
Monika Madejek
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 10, 18 lutego 2014




419.
Jestem wzruszona, zachwycona, to był wspaniały wieczór
Prosze mnie zawiadamiać o następnych
Hanna Wyszkowska
Cukiernia Chmielewski, 30 stycznia 2014




418.
Piękna podróż w czasie i przestrzeni
Ireneusz Pilipczuk
Cukiernia Chmielewski, 30 stycznia 2014




417.
Dnia 16.01.2014 r. w Filii nr. 3 odbył się bardzo nastrojowy spektakl
pt. " Malowane słowem i Obiektywem ".
Swoje diaporamy prezentował p. Jacek Zaim i p. Urszula Gronowska
dla seniorów z Centrum Dziennego Pobytu, przy Gimnazjum nr. 17.
Autorzy wprowadzili wszystkich widzów w stan refleksji i tak wielkich wzruszeń,
że w niektórych oczach pojawiły się łzy.
Uczestnicy wychodzili zachwyceni i wzruszeni dziękując za spotkanie.
www MBP w Lublinie
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 3, 16 stycznia 2014





416.
Dziękuję za ciekawą prezentację, ciekawe tematy
Grażyna L.
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 13, 23 stycznia 2014





415.
Serdecznie dziękuję za możliwość ucieczki od codziennych trosk
Anna Sendejewicz
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 13, 23 stycznia 2014





414.
Wspaniałem niezapomniane wrażenia, niepowtarzalne
Prosimy o następny spektakl
Łukasiewicz, Kotula
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 13, 23 stycznia 2014





413.
Dziękuję za niepowtarzalne doznania
Marta
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 13, 23 stycznia 2014





412.
Wspaniały spektakl, jestem oczarowana
Byłam wzruszona, szczególnie tym opowiadaniem o starszych ludziach
Anastazji i Henryku.
Oczekuję na dalsze spektakle.
Alicja Baranowska
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 13, 23 stycznia 2014





411.
Serdecznie dziękujemy za możliwość powrotu do naszych wspomnień z czasów
najdawniejszych naszego dzieciństwa - poprzez różne "etapy", przeżycia, aż do czasów
bardziej aktualnych, bardziej "żywych", w naszej pamięci.
Smutek, melancholia, łzy, radość - to emocje, które pojawiły się w trakcie oglądania prezentacji.
Raz jeszcze dziękujemy.
14 podpisów czytelników Biblioteki
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 3, 16 stycznia 2014





410.
Niesamowite zdjęcia, momentami chirurgiczne, czasem śmieszne,
drogi, kapliczki - nostalgiczne.
Smak dzieciństwa, smak przemijania.
I ten komentarz przeszywający. Wzruszenie radość przeżytych chwil.
Buty, wedrówki, cerkwie, kapliczki - pozornie brak związku, a jednak..........
A "Leśni ludzie" to poemat sam w sobie
...Henryk i Anastazja, .......Anastazja i Henryk.
Dziękujemy za czas nam poświęcony - Bibliotekarki
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, Filia nr 3, 16 stycznia 2014




409.
Jesteśmy szczęśliwi, że Was widzieliśmy,
wdzięczni, że mogliśmy przeżywać te wzruszenia.
Jesteście cudowni, wyjątkowi, kochani.
Myślę o Was mocno i szukam pomysłu na spotkanie jak najszybciej.
Abactive - Warszawa
Centralna Biblioteka Wojskowa, Warszawa, 10 grudnia, 2013




408.
Wyjątkowo piękny i mądry spektakl
który wprowadził nas w atmosferę adwentowo-świąteczną.
Zarząd Koła CBW i Zarząd Oddziału SBW
życzą wszystkiego najlepszego i wielu dalszych tak udanych pomysłów
Centralna Biblioteka Wojskowa, Warszawa, 10 grudnia, 2013




407.
Dziękuję za chwile wzruszeń, za ciepło wypełniające duszę
za "czas który się zatrzymał"
za słowo, obraz i muzykę
Gorąco pozdrawiam
Ania Kowalik
Centralna Biblioteka Wojskowa, Warszawa, 10 grudnia, 2013




406.
Niepowtarzalny klimat całego spektaklu,
przenosi w czasy przeszłe i daje nadzieję na przyszłość
Monika i Krzytof Konieczni
Centralna Biblioteka Wojskowa, Warszawa, 10 grudnia, 2013




405.
Przepiękne zdjecia, cudowna muzyka i głos recytatorki
REWELACYJNY POKAZ
Bart Raus
Centralna Biblioteka Wojskowa, Warszawa, 10 grudnia, 2013




404.
Niesamowity klimat i pięknie skadrowane fotografie
Zapraszamy jeszcze
Dorota Andruszkiewicz
Gminne Centrum Kultury w Konstantynowie, 22 listopada, 2013




403.
Po raz kolejny miałam okazję wyciszyć sie i sięgnąć w przeszłość
Za każdym razem w pamięci zapadają inne słowa
inne obrazy.
Beata Łyczewska - Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Konstantynowskiej
Gminne Centrum Kultury w Konstantynowie, 22 listopada, 2013




402.
Piękne obrazy.
Dziekuję za podróż w przeszłość
podpis nieczytelny
Gminne Centrum Kultury w Konstantynowie, 22 listopada, 2013




401.
Zastęp ZHP Sarny z Konstantynowa
dh.Alicja Janczak
dh.Anita Koch
dh.Wiktorai Filipczuk
dh.Edyta Łyczewska
dh.Kamila Czubaj
dh.drużynowa Agnieszka Żuk
Gminne Centrum Kultury w Konstantynowie, 22 listopada, 2013




400.
Wzruszające obrazy i historie
oplecione pięknym słowem
Dziękujemy - Nauczyciele z Konstantynowa
Charko
Gminne Centrum Kultury w Konstantynowie, 22 listopada, 2013




Kontakt z autorami spektaklu: POCZTA



Wszystkie fotografie prezentowane w tej witrynie są chronione Prawem Autorskim.
Kopiowanie i powielanie w jakiejkolwiek formie, wymaga pisemnej zgody autora.
All photos are copyrighted and you are not allowed to use them without my permission.