HOME
MALOWANE SŁOWEM I OBIEKTYWEM
CO TO BYŁO?                AUTORZY                MEDIA                OPINIE                NAGRODY                ZDJĘCIA                PUBLIKACJE URSZULI GRONOWSKIEJ
Najnowsze      OPINIE 500-400      OPINIE 400-300      OPINIE 300-200      OPINIE 200-100      OPINIE 100-001     

100.
Dziękuję za przywrócenie
zapomnianego czasu
Uniwersytet Trzeciego Wieku w Lublinie 25.10.2010
Jerzy M


99.
To była prawdziwa uczta duchowa
pięknie dziękuję
Uniwersytet Trzeciego Wieku w Lublinie 25.10.2010
Danuta Kosela


98.
Bardzo piękny, wzruszający program
Cudowne zdjęcia, muzyka i zapadające
w serce teksty. Dziękuję
Mam nadzieję, gościć Państwa jeszcze w Łomiankach
22.10.2010 ;      podpis nieczytelny


97.
Miło było słyszeć i oglądać obrazki z dawnych lat
Wspomnienia są bardzo miłe
i powodujące wzruszenia. Gratuluję pomysłu, zarówno przedstawionych obrazów
jak i dostosowanej tonacji głosu
świdnik 19.10.2010 ;      Teresa Celej


96.
Pani Urszulo
Panie Jacku
z gratulacjami i życzeniami dalszych osiągnięć                                             07.10.2010 ;      Stefania Kołb-Sielecka




95.
Dziękuję za wspaniałe przeżycia w rocznicę spektaklu
Było pięknie wzruszająco
                                            07.10.2010 ;      podpis nieczytelny




94.
Urszulo, Jacku
Pięknie,
wspaniale,
dziękuję                                             07.10.2010;      podpis nieczytelny




93.
Piękny spektakl o przemijaniu, wzruszający, dziękuję                                             07.10.2010;      podpis nieczytelny




92.
Jak zawsze pięknie i wzruszająco
Dziękuję
                                            07.10.2010;      Grażyna Mach




91.
Urszulo i Jacku!

Dziękuję za piekny przekaz
Tego nie da się opisać, to trzeba przeżyć.
                                            14.09.2010 ;      Stanisław Skonecki




90.
Zapis komentarzy z notatek Darii Galickiej
- wzrusza niesamowicie
- odskocznia od tego co oglądamy codziennie, za czym wszyscy tęsknimy
- Leszek Surma - ''de gustibus non disputandum'' - zdanie każdego jest słuszne, i moje jest indywidualne
zaatakowaliście nas trzema mediami, ogromną sztuką jest wyważyć
Dla mnie było za dużo treści

- p.Halina - róbcie państwo po swojemu i to jest najważniejsze
w pewnym momencie zamykałam oczy
w pewnych momentach wyłączałam słuch

- NN - macie państwo talent przedstawiania ludzi niezwykle ciepło

- bibliotekarka J. - edukacyjna rola tego spektaklu jest ogromna

- Daria Galicka - Wreszcie czuję się ustatysfakcjonowana, bo wszystkie moje zmysły zostały nakarmione,
(może dlatego, że jestem kobietą i ważne są dla mnie tak samo wszystkie bodźce)
Przydałby się jeszcze zapach!!!
Nie tylko nie było za dużo informacji, ale fantastycznie się nawzajem uzupełniały                                             Lublin 14 września 2010




89.
Bardzo piękny spektakl
Cudowne zdjęcia
słowa
muzyka
wszystko pięknie skomponowane
bardzo podobało mi się
                                            J. Orika - Lublin 14 września 2010




88.
Wzruszenia
Piękne zdjęcia
Wspaniałe teksty wykonane w najlepszym stylu,
Niezapomniany czas który w tym zgiełku i zagubieniu b.trudno dzisiaj
                                            Dziękuję - podpis nieczytelny - Lublin 14 września 2010




87.
Tu byłem
                                            Wojtek W. - Lublin 14 września 2010




86.
Wspaniała uczta duchowa!!!
                                            Tomasz T. - Lublin 14 września 2010




85.
Z wielkim wzruszeniem przyjęliśmy ten piękny, wzruszający spektakl.
Odjedziemy, zachowując go na długo w sercu i pamięci.
Serdeczne dzięki za przeżycia.
                                            Skrobów 12 września - 11 podpisów 2010




84.
Gnamy, pędzimy, dążymy a Wy Urszulo i Jacku
zatrzymaliscie nas na chwilę aby spojrzeć wstecz,
zamyślić siꅅ
Zmusiliście nas do refleksji.
Dziękujemy
Spektakl pozostawia piekne i niazpomniane wrażenia                                             Ela Kaproń, Ewa Wardak - Lublin, 1 lipca 2010 r.




83.
Serdecznie dziękuję za wydobycie z zakamarków mojej duszy, tylu wspaniałych emocji i wzruszeń
                                            E. Kręciejewska - Lublin, 15 08 2010 r.




82.
Bardzo serdecznie dziękuję w imieniu swoim i koleżanek za przepiękny spektakl
w którym zawarta jest rzeka romantyzmu, poezji, nostalgii, lokalnego patriotyzmu
i w ogóle patiortyzmu.                                             Małgorzata Klimek z Wrocławia - 15 08 2010 r.




81.
W podzięce za ''zatrzymanie'' w dzisiejszym szybkim świecie
Chwile refleksji, poezji, zadumy, - ''dojrzałe myśli'' spokojnie płyną w słońcu, emocjach
Najlepsze życznia na ''dalszy czas''.
                                            Mariola Góralska - 15 08 2010 r.




80.
Za nostalgię, czar i urok Podlasia
przedstawiony w nowy zachwycający sposób
Dziekuję.
                                            Elżbieta Fumarty - 15 08 2010 r.




79.
Memento Mori!!!
powrót do dzieciństwa i samotnego domu
Dziekuję.
                                            Tadzia - 15 08 2010 r.




78.
Pokaz FANTASTYCZNY
Cofnęłam się w czasie do swojego dziecinstwa i młodości
Sama mam taki dom - opuszczony, do którego powracam tylko w czasie wakacji
Na długo utkwią mi w pamięci te obrazy.
Proszę o dlasze pokazy
                                            Podpis nieczytelny - 29 08 2010 r.




77.
Klimat nostalgii może przełamać subtelnym dowcipem?
ślad tego już jest zawarty w ''Butach''
Specjalne podziekowania za''Oną''
                                            Anna Naruszewicz - 29 08 2010 r.




76.
Jestem pełen uznania za formę i treść przedstawionego spektaklu
- bardzo ciekawe połączenie słowa obrazu i dzwieku, gdzie żadna z form nie dominuje
Zabrakło mi jednak płynnych przejśc pomiędzy poszczególnymi historiami
tak żeby stanowiło to jedną spójna całość.                                             Marek Wysocki - 29 08 2010 r.




75.
Mili moi - Urszulo i Jacku
Podziwiam Wasz talent.
Serdeczne dzięki za godzinę wspaniałych wzruszeń.
Życzę dalszych tak pięknych fotografii i tekstów, budzących moje wspomnienia.
                                            Hanna Wyszkowska - Lublin, 1 lipca 2010 r.




74.
Pani Urszulo Panie Jacku
Oglądanie przedstawionej przez Państwa prezentacji było dla mnie wielkim przeżyciem
Wzruszające teksty połączone z pieknymi zdjecia i nastrojowym podkładem muzycznym wywołały wiele wspomnień i wzruszeń.
Szczególnie ''Powrót'' i ''Przełom Bugu'' pozwoliły mi cofnąć się do ukochanego Polesia i pozostawionego tam domu rodzinnego.
Życzę Państwu dalszych natchnień do utrwalania naszego bogactwa kulturowego.
                                            Stefania Kołb-Sielecka Lublin, 1 lipca 2010 r.




73.
Magia zdjęć, słowa i muzyki - piękna kompilacja
                                            Małgorzata z Krakowa….Iwona też z Krakowa, Skrobów, 1 sierpnia 2010 r.




72.
Uroda zdjęć, poezja słowa - są przepięknym, romantycznym novum w świecie naporu tandety, taniej reklamy……
Ten kult starości tak pięknie przebijają młodą nagość!!!
Dzięki za urocze chwile pełne nostalgii!!!
                                            Brabara nazwisko nieczytelene, Skrobów, 1 sierpnia 2010 r.




71.
Dziękuję za wzruszenia, piękne zdjęcia, wspaniałe teksty
                                            Podpis nieczytelny, Skrobów 1 sierpnia 2010 r.




70.
Ten film przypomina mi moje dziecinne lata , kiedy miałam 6 lat ,
zamieszkałam z rodzicami i rodzeństwem w wiosce Borownicy,
która tam żyła , moja Babcia , podobna do tych postaci występujących w tym filmie
                                            Krystyna Szymańska, Skrobów 23.06.2010r.




69.
Bardzo podobał mi się spektakl pokazywany przez państwo Urszulę i Jacka.
Piękne fotografie, śliczne słowa prozy i wzruszająca muzyka
                                            Ewelina Pigla, Skrobów 23.06.2010r.




68.
Dziękuję Państwu za głębię przeżyć jakich doznałem 23 czerwca 2010
                                            Jerzy Hac, Skrobów 23.06.2010r.




67.
Pierwszy raz miałam okazje być obserwatorem takiego spektaklu.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, byłam żywo zainteresowana przez całe 60 minut
(piękne zdjęcia, tekst ożywiony, odniesienia do dzieciństwa i miła dla ucha muzyka)
pełna harmonia.
Dziękuję za udany wieczór
                                            Anna Kochanowska, Skrobów 23.06.2010r.




66.
Serdecznie dziękując za malowanie spektaklu życia zatrzymanego w słowie i obiektywie.
Mam nadzieję, że do zobaczenia w . . . . .Legionowie
                                            Hanna Wilczyńska, Skrobów 23.06.2010r.




65.
Ula i Jacek
Pomysł wspaniały, realizacja z dużą dozą włożonego serca i emocji,
Wszystko malowane paletą kolorów lata, jesieni, zimy i wiosny.
Prosimy o więcej i częściej !!!
Trzymamy kciuki
                                            Izabela Oknińska z Małgosią, Noc Kultury, Lublin 5.06.2010.




64.
Dziękujemy za miłe atrakcje
Biblioteka to prawdziwe miejsce KULTURY
…i nocą też
                                            podpis nieczytelny, Noc Kultury, Lublin 5.06.2010




63.
Romantyka słowa, obrazy zatrzymane obiektywem, muzyka,
Pani Urszulo, Panie Jacku………..
czegoż wiecej można sobie zamarzyć
                                            podpis nieczytelny, Noc Kultury, Lublin 5.06.2010




62.
Cudowna, piękna wrażliwość, już nieczęsto spotykana
Myślę, że to Podlasie - przepiękne zresztą ukształtowało
tych dwoje pięknych ludzi
                                            podpis nieczytelny, Noc Kultury, Lublin 5.06.2010




61.
Wspaniały klimat gratuluję talentu…..
                                            Ewa i Paweł, nazwiska nieczytelne, Noc Kultury, Lublin 5.06.2010




60.
Pięknie, lirycznie, romantycznie, chcę jeszcze
                                            Magdalena Zawada, Noc Kultury, Lublin 5.06.2010




59.
Dziękujemy za romantyczno-liryczne przeżycie i………….
prosimy o jeszcze !!!
                                            Lidia i Wiesław Ch., Noc Kultury, Lublin 5.06.2010




58.
Dziękujemy bardzo za cudowny godzinny spektakl,
który bardzo mnie zachwycił.
Ta godzina minęła jak chwilka w zadumie i nostalgii.
Dziękuje za tę chwilę i zapraszam ponownie.
                                            Danuta Kobylińska, Świdnik 20.05.2010




57.
Serdecznie dziękuję państwu za tak miły oraz ujmujący spektakl
ku wspomnieniom z mojego przeszłego życia.
Nie metryka decyduje o człowieku, lecz jego serce.
                                            Typek Helena, Świdnik 20.05.2010




56.
Queridos!
Todo me gusta, muy bueno. Muchas gracias.
                                            Jadwiga P. - Świdnik 20.05.2010




55.
Bardzo miłe spotkanie.
Spokój ducha, radość serca, miłe wspomnienia.
                                            Jadwiga Koperda .. Grześkowiak .. Świdnik 20.05.2010




54.
Wystarczyła godzina, a wspomnieniami powróciłam do chaty moich dziadków,
do starych lalek, bibelotów. Zatrzymałam się. w tym zabieganym życiu,
coraz trudniej o takie chwile: zatrzymania, wyciszenia, wspomnień.
Serdecznie dziękuję. Zapraszam do Spółdzielczego Domu Kultury jeszcze w tym roku.
Pozdrawiam.
                                            Anna Polanowska, Świdnik 20.05.2010




53.
Dziękujemy za piękne, dobre wzruszenia
Pozostał niedosyt i nadzieja,
że jeszcze Państwo do nas wrócicie.
<                                            Grażyna Kratiuk, Anna Korulczyk, Anna Kowalik - Radzyń Podlaski, 14 maja 2010




52.
Jesteśmy pod wielkim wrażeniem                                             Maria Ryndak, Beata Górna, Elżbieta Paskudzka - Radzyń Podlaski, 14 maja 2010




51.
Seelenverwandschaft………….

Es hat sich gelohnt 1000 km zu fahren um Dieses zu geniessen,
es war so wunderschoen, wunderchoen, Herz und Seele konnten
tanzen, weinen und lachen
                                            Eva Scharnojahn aus Hannover - Radzyń Podlaski, 14 maja 2010




50.
+ +
Przemijanie
przemijanie
Przemijanie…to dobrze zatrzymać się na chwile spędzone z Państwem.
Dziękuję
                                            Tomasz P. - Radzyń Podlaski, 14 maja 2010




49.
+ wedla życzenia :))
dobrze w prędkości świata
zatrzymać się na godzinę i chyba 10 minut
by pomyślec o przemijaniu i urodzie życia
o początku i końcu
i nie tylko własnym
                                            Mariusz Bober, Konfraternia Kozi Rynek - Radzyń Podlaski, 14 maja 2010




48.
Pani Urszulo, Panie Jacku
DZIĘKUJĘ
za znakomity spektakl
i zapraszam z nową diaporamą
na rok 2011
                                            Kustosz Muzeum Literackiego, Wanda Konopinska - Michalak - Kuncewiczówka 2 maja 2010




47.
Romantyczni…..
Eteryczni,…….
Mądrzy
Zatrzymujecie Państwo czas,
nadajecie mu wartość - nie przemijanie
                                            Małgorzata Kowalczuk - Kuncewiczówka 2 maja 2010




46.
Poruszyło serce
poruszyło duszę
dziękuję za te emocje
                                            Barbara Wilczyńska - Kuncewiczówka 2 maja 2010




45.
Jestem pod wrażeniem
i obraz
i poezja
to wszystko co w "duszy gra"
Dziękuje
                                            podpis nieczytelny - Kuncewiczówka 2 maja 2010




44.
Pani Urszulo, Panie Jacku
Serdeczne gratulacje za wspaniały spektakl
Było coś dla oka, dla ducha…..i dla serca
myślę, że ………od serca
Proszę o wiecej i życzę
wielu, wielu sukcesów z wyrazami szacunku
z urodzenia "góralka"
z zamieszkania "lublinianka"
a z pracy "podlasianka"
                                            prof.Barbara Klocek - Kuncewiczówka 2 maja 2010




43.
Pani Urszulo, Panie Jacku
Serdeczne dzięki za wzruszające impresje słowno-obrazowe
Te spektakle o smutnym przemijaniu, klimatach i nastrojach
które nam towarzyszą, a na których skupienie brakuje wrażliwości lub czasu
Vita brevis, ars loupa - Życie przemija , SZTUKA TRWA!!!!!!!!!!!!!
Z serdecznościami
                                            Elżbieta i Dariusz Sitarscy - Niepokalanów,
                                            Kuncewiczówka 2 maja 2010




42.
Zupełnie przypadkowo
w tak wspaniałym miejscu
doznałam tylu wspaniałych wzruszeń
                                            Grazyna Przywłota-Haczyńska - Kuncewiczówka, 2 maja 2010




41.
Proszę sie nie dziwić, że po prezentacji, pada tak niewiele pytań
ze strony widzów.
WASZ POKAZ ZATYKA!!!!!!!!!!!!!
Próbowałem jakiejkolwiek analizy do momentu "Sukienki w kwiaty"
Na szczęście słychać, że napisała to kobieta.
W innym razie byłbym zmuszony zapomnieć o wszystkim…………….
Dziękuję
                                            Maciej Krzysztof Wasilewski - Kuncewiczówka, 2 maja 2010




40.
Dziękuję za tak wiele wspaniałych wzruszeń,
życzę Państwu nowych pomysłów i ich wspaniałych realizacji                                             Łukasik Beata - Kuncewiczówka, 2 maja 2010




39.
Słowa "Malowane słowem i obektywem" zmieniłbym na
"Malowane słowem i obrazem" lub
"Piórem i obiektywem"
z pozdrowieniami                                             Marek Czubała - Van Gogh




38.
Wielkie dzięki za zaproszenie
możliwość uczestnictwa w spektaklu.
Uli zazdroszczę i podziwiam
do zdjęć mam tylko jedną uwagę - nie ja je zrobiłem!!!
Podziwiam, niestety zazdroszczę
Spójna całość, zgranie obrazu z tekstem
stanowi o sile przekazu                                             Paweł - Yanki, Tarnów




37.
Poznałem słowo i obraz
które nie pozwoliły pozostać obojętnym
Piękny etap….
mam nadzieję na ciąg dalszy
Abym słowami widział
a fotografiami słyszał
                                            Janusz Czajkowski - Armator, Czestochowa




36.
Słowa, zdjęcia, muzyka
zostały połączone w piękną
harmonijną całość
Oddzielnie nie wywołałyby
tak wielkiego wrażenia
To było coś pięknego
Podziwiam i Gratuluję
                                            &Agata Kasperek - gata82, Częstochowa




35.
Dziękuję za niezwykłe popłudnie
za wrażenie
za piękno detali
i piękno pokazanego otaczającego nas świata
za smak życia dziewiećdziesiecioletniej pani i czteroletniej Amelki
podpis nieczytelny




34.
Zatrzymane chwile w słowie i obrazie na długo pozostaną w mej pamięci
Zlepek obrazów, słów….w tle muzyka, stał się dla mnie lustrem w którym ujrzałam dzieciństwo,młodość
i zapowiedz przejścia na…………..przekroczenie progu.
Bardzo Państwu dziękuje                                             Podpis nieczytelny




33.
Uczta dla duszy i dla oczu
Gratulacje!
                                            Aneta Wysmulska-Pawlaczyk, Michalina Karczakowska




32.
Za wspaniałe wrażenia wyniesione z tego spektaklu
Gorąco dziękuję
Kazimierz Kalinczuk




31.
Malowane Słowem i Obiektywem, to
rozkosz dla duszy, upojenie ciała
uczta, która na długo zostaje w pamięci
                                            dwa podpisy nieczytelne




30.
Zastanawiam się, które z Państwa bardziej zyskuje,
a które bardziej traci w zależności od konkretnego utworu.
Sam nie wiem, co będę bardziej pamiętać za kilka dni,
czy obrazy, czy słowa, czy uda się to połączyć w całość w pamięci
                                            podpis nieczytelny




29.
Połączenie fotografii słowa i muzyki dało niesamowity efekt:
- wizualny dla oka
- ciepło poezji dla duszy
- melodia która prowadzi nas głębiej
                                            podpis nieczytelny




28.
Warto było słyszeć i widzieć ten spektakl, to tak jakby to było
moje życie wprawdzie smutne czasami lecz warto takie też przeżyć
                                            A.S. Muszyński




27.
Droga Pani Urszulo
Drogi Panie Jacku
Spektakl piękny i niezwykle udany
karma dla duszy, zmysłów, wzbogaca….
Odebrałem go totalnie
                                            Dziękuję - Witold Cegiełka




26.
Dziękujemy za piękne spotkanie, malowane słowem, obrazem i muzyką, które nam - nauczycielom - emerytom -dostarczyło wielu wzruszeń, wspomnień i refleksji o przemijaniu.

                                            ''Nie wszystkie kwiaty zakwitają razem
                                            Każdy ma swój czas i porę
                                            Toteż wprawiają w zachwyt i ekstazę
                                            Wciąż nowych barw swych kolorem
                                            Niech to dla Ciebie będzie drogowskazem
                                            Nie wszystkie kwiaty zakwitają razem
                                            Każdy ma swój czas i porę
                                            - przypowieść wschodnia

Oddziałowa Sekcja Emerytów
ZNP
w Lublinie
Lublin, 16 luty 2010 r.
                                            / 29 podpisów osób biorących udział w spotkaniu /




25.
Przy szopie na podwórzu
Stały raz dwa pługi
Jeden długo tam leżał
Z pola wrócił drugi
                                            Toż samo w nich żelazo,
                                            ten sam Mistrz je kował.
                                            Zardzewiał ten co leżał,
                                            Jaśniał co pracował




24.
Wielkie brawa!
Gratulujemy
                                            Ryszard Muzi Kisiela, Ela ''Bagażowa''




23.
Dziękujemy bardzo za wspaniały przekaz multimedialny, podkreślający, jaką wartość w naszym życiu
ma tradycje i powrót do korzeni. Podziwiamy wrażliwość Państwa na otaczający świat przyrody, piękno i kulturę materialną.                                             Marianna Kowalewska, Justyna Mitura, Wiesława Mitura




22.
Za niepowtarzalne wrażenia dziękujemy i chcemy JESZCZE
                                            Małgorzata Wodnicka, Barbara Hofman, Piotrek Bryczek syn Mariana




21.
Nagyon erdekes este. Csoda sep kepei,
muzsika es egesz mutatvany.
A fijatal iro Ula Gronowska … fantastikus.
Ugyan az lehet csok mondani
Jacekrol a ki az eges mutatvany bealitotta.
                                            Agi Balazs.




20.
Urszulo, Zaimie!
Wrażenie mnie trzymie                                             Adam świć




19.
Bardzo nowatorska, unikalna forma spektaklu, wypełniona piękną treścią w sferze słowa i obrazu
Wspaniała uczta dla ducha
Gratuluję
                                            Krzysztof Sak




18.
Dziękujemy za wspaniałe przeżycia i piękne opowieści
                                            Tomek Młynarczyk z Gabi




17.
W dalszym ciągu zachwycam się twoimi zdjęciami
                                            Alicja Soborska




16.
Spektakl bardzo refleksyjny, skłania do zadumy nad życiem…
Gratulujemy pomysłu i pasji
                                            Magda i Włodzimierz Kędziora




15.
Piękne spotkanie w pięknej scenerii. Bardzo nam się podobało i zrobiło ogromne niezapomniane wrażenie
Pięknie dziękujemy
                                            Andrzej i Gośka Ejazk z Mamą




14.
Byłem na I spotkaniu!.
Teraz jest już 9!
Jesteście wspaniali
Rozwinęliście się tak, że nie wiem co będzie na 100
                                            Andrzej Czekański




13.
Serdecznie gratulujemy prawdziwego sukcesu!.
Życzymy dalszych osiągnięć i rozwijania talentów!
"Malowane Słowem i Obiektywem" - to intelektualna uczta z wieloma różnymi emocjami w tle
Wielkie dzięki
                                            Agnieszka i Aleksander Tynelski




12.
A most moving and excellent Spektakl - very enjogable and beautifully organised.
                                            J.M. Krokowska





11.
Bardzo dziękujemy za wspaniałe przeżycia podczas spektaklu multimedialnego
Malowane Słowem i Obiektywem.
                                            Barbara Hofman, Małgosia Wodnicka, Piotr Bryczek syn Mariana





10.
Podziwiam autorów prezentacji multimedialnej - świetne zgranie zdjęć z tekstem
duży ładunek liryzmu, poezji, różnorodność w doborze tematów.
Całość sprawiała wrażenie dobrze skomponowanych filmów.
Gratulacje Urszuli Gronowskiej i Jackowi Zaimowi
                                            Adam Kulik
Klub Ruta - 5 lutego 2010 r.




9.
Najbliżej mi było do spektaklu ''Lupa"
Obrazy miasta średniowiecznego przywołały wspomnienia z Biot
(miasto na południu Francji, niedaleko Nicei)
Biot jest dla mnie tak piękne, ża chciałem, a właściwie marzyłem
o tym by tam spędzić rok malując.
Było mi bardzo miło
                                            Zbigniew K.




8.
5.02.2010
Kochani!
Z wielką przyjemnością wysłuchałem i obejrzałem Was po raz drugi.
Sprawiło mi to dużą radość.
Rozwijacie się!!!
Życzę Wam wielu pieknych prezentacji
                                            Cezary Jurko




7.
Leonardo da Vinci nazywał nasze zmysły ''narzędziami duszy''.
Wprawdzie najwyżej cenił oko, które było dla niego ''oknem duszy'', ale dostrzegał ''wspólny zmysł'',
dzięki któremu do oka docierają kształty, barwy, wszystkie obrazy świata.
Sadzę, że zdawał sobie sprawę z nieustannej zmienności i dzwięków, tworzących osobliwą muzykę świata.

Dwoje artystów - Urszula Gronowska, autorka niezwykłych opowiadań i Jacek Zaim - znakomity fotografik o dużym dorobku,
obdarzony przy tym wrażliwością muzyczną, poszło tropem nieśmiertelnego Leonarda da Vinci.

Pokaz multimedialny ''Malowane słowem i obiektywem'' budzi ogromne zainteresowanie.
Opowiadaniom czytanym przez autorkę towarzyszą obrazy wyczarowane obiektywem aparatu fotograficznego,
tłem których jest trafnie dobrana muzyka, ''siostra obrazu'' według Leonarda da Vinci.
Tekst literacki, łączący się tematycznie z diaporamą, z wielką mocą docierają do wnętrza odbiorców,
poruszają najdelikatniejsze struny duszy, zachwycają, zaskakują.

Sądzę, że oboje - Urszula i Jacek patrzą podobnie na świat - dostrzegają jego urodę,
bogactwo i różnorodność, piękno tkwiące w niepozornych obrazach, odkrywające niezwykłość człowieka i jego relacje z otoczeniem,
budząc tym samym nadzieję i wiarę w dobro, szlachetność, człowieczeństwo.

Najbardziej wzruszyło mnie opowiadanie ''Ona'' i towarzyszące mu fotogramy, ukazujące dojrzałą kobietę
w różnych chwilach przemijającego życia.
Tak Ona jak i bohaterka Urszuli Gronowskiej mają w sobie niezwykłą urodę zaklętą w każdej zmarszczce,
nikłym uśmiechu, zadumaniu - może nad własnym losem, wpisanym filozofię istnienia i przemijania…

Opowiadanie ''Lupa'', studium samotności starszego mężczyzny, który odnajduje sens życia dzięki lupie,
co pozwala mu na obcowanie z fotografiami z przeszłości. Jacek Zaim ilustruje utwór obrazami wędrówki człowieka przez życie,
różne miejsca i zdarzenia.

Godna uznania jest piękna polszczyzna Urszuli Gronowskiej i znakomity warsztat pracy Jacka Zaima.

Dziękuję za wzruszenia. Życzę twórczych pomysłów!
                                            Krystyna Karwat

Refleksja Marii Dąbrowskiej:
''Sztuka prawdziwa jest nie korzeniem i pniem kultury,
lecz jej czarownym kwiatem i soczystym owocem, który spożywamy z przyjemnością''





6.
21.11.2010

Szłam na spotkanie w Bibliotece
z rezerwą zaprawioną sceptycyzmem.
Tytuł ''Spektakl multimedialny''
dla mnie - babci z wieku i z urzędu
brzmiał zbyt współcześnie…
………………………………
Wracałam ze śladami łez na policzkach,
pełna zachwytu, wzruszeń i wielkiej radości,
że są młodzi ludzie o tak niedzisiejszej wrażliwości i poczuciu piękna.
Dziękuję.
                                            Zofia Skorzyńska





5.
Trzeba mieć Wielką Duszę Artysty, żeby tak piśac i fotografować.
Dziękujemy za wspaniałe przeżycia
                                            Wiesława Kłębukowska oraz Marianna Wetoszka




4.
Jestem wzruszona i zachwycona tekstami i zdjęciami - piękne                                             Adela Wójcik




3.
Gratulacje
Jest to jedno z ciekawszych spotkań dwóch osób, które potrafi nawet studentów zachwycić.
Trzymam kciuki i wypatruję następne Państwa prezentacje.                                             Joanna




2.
Dziękujemy za współpracę i przeżycia estetyczne.
Życzymy dalszych sukcesów i czekamy na projekty
                                            Studenci kierunku Animator i Menedżer Kultury




1.
Z mocno pochylną głową, pełen zadumy, oglądam, słucham, podziwiam, przeżywam innowacyjne dzieło
PRZYJACIÓŁ Z PODLASIA, przybyłych do KOZIEGO GRODU.
Byłem i jestem z Wami podczas każdego pokazu, bez względu na miejsce.
Jestem przekonany, że przekaz w tej formie pokona granice Lubelszczyzny.
Proszę tylko wybaczyć mój excentryzm chwili, gdy rzucę ku Wam temat - wyzwanie.

                                            Z podlaskim pozdrowieniem Anin.
















Kontakt z autorami spektaklu: POCZTA



Wszystkie fotografie prezentowane w tej witrynie są chronione Prawem Autorskim.
Kopiowanie i powielanie w jakiejkolwiek formie, wymaga pisemnej zgody autora.
All photos are copyrighted and you are not allowed to use them without my permission.