HOME
MALOWANE SŁOWEM I OBIEKTYWEM
CO TO BYŁO?                AUTORZY                MEDIA                OPINIE                ZDJĘCIA                PUBLIKACJE URSZULI GRONOWSKIEJ
Najnowsze      OPINIE 500-400      OPINIE 400-300      OPINIE 300-200      OPINIE 200-100      OPINIE 100-001     

200.
Z podziękowaniem za piękne szczere,
osobiste słowa i obrazy przenikające do głębi,
Jak dobrze jest być przypadkowym przechodniem w Męćmierzu,
tu zawsze dzieją się rzeczy Magiczne
                                           
Tomek
Galeria KLIMATY, Mećmierz - 17.09.2011





199.
Wspaniały i wzruszający spektakl,
dziękujemy,
                                           
Hanka i Waldek Godlewscy z Albrechtówki
Galeria KLIMATY, Mećmierz - 17.09.2011





198.
Nasze myśli,
rwane,
osobiste
niespójne
Co byśmy chcieli ująć słowami, to i tak nie odda naszych uczuć
Powrót do przeszłości. Ocalenie od zapomnienia tego, co przemija. Wzruszenia.
Pali się. Ratuj! ! ! wody. . .
Nic do pustej głowy mi nie przychodzi
Poetą nie jestem ale było pięknie
Jacku, ale Kazimierz nocą powinien być kolorowy, przynajmniej dla mnie.
Takie wrażenie że szyby w oknach drżą.
Idę dziś szukać nowego sensu życia.
Kreujecie nowy obszar sztuki, w pewnym sensie jestescie prekursorami, ale już jesteście mistrzami tego gatunku.
                                           
Jedenaście podpisów nieczytelnych
- 10.09.2011





197.
To wspaniałe, że istnieją wśród nas Pasjonaci,
dzięki którym ocaleje w dokumentach przemijający i ginący świat.
Dziękuję za pełną wzruszenia i refleksji godzinę.
                                           
Marta Zielińska
- 03.09.2011





196.
Po raz pierwszy w życiu miałam okazję oglądać i słuchać
w tak specyficzny sposób zaprezentowanych opisów sytuacji i wspomnień.
Dziękuję za wiele refleksji, które pojawiły się we mnie podczas spektaklu.
Życzę wielu sukcesów w dalszej pracy
                                           
Barbara Ponikowska
- 03.09.2011





195.
Dziękuję za piękny spektakl
życzę dalszych podróży w czasie i przestrzeni
                                           
Maria Czuma
- 20.08.2011





194.
Dziękuję za chwile pięknych wzruszeń!
powrotu do tego co minęło
ale zawsze będzie żyło w mej pamięci.
                                           
Hanna Reczek
- 20.08.2011





193.
Utrwalanie przeszłości we wspaniały sposób obrazem i słowem!
Ale obraz i słowo to czysta peozja
Pokazane tematy bardzo udanie wybrane z obrazu życia i polskiego krajobrazu.
Wszystko sentymentalne na granicy smutku za przemijającym światem.
Życzę dalszych udanych pomysłów w tej twórczości i nieśmiało proponuję wprawę na Kresy
do Lwowa i do Hucułów gdzie w dużym stopniu dawna kultura górali zachowała się i jest duża życzliwość do Polski                                            
- 6.08.2011
Adam Dziurzyński (Kraków)




192.
Dziękuję za piękny spektakl!!!
przede wszystkim sercem malowany
Piękne zdjęcia,wzruszający, liryczny tekst,
ekspresyjna muzyka.
Całość na 6+ (szóstkę z plusem)                                            
Maria Kołabowska z Podkowy Leśnej
- 23.07.2011





191.
Spektakl bardzo mi się podobał
Muzyka w spektaklu świetnie dobrana
                                           
Jadwiga Koraczewska
23.07.2011





190.
Na chwilę noc odeszła do ogrodu
... aż robaczki świetojańskie przyleciały,
zobaczyć co się dzieje
Muzyka przemawia
słowo brzmi w duszy. . .w sercu. . .
DZIĘKUJEMY
                                           
Katarzyna i Adam Toporowie, Wiatrakowo - 25.06.2011





189.
Noc u Pana Hieronima w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej
... uczta iście duchowa... wspaniały pokaz multimedialny Urszuli Gronowskiej i Jacka Zaima
''Malowane Słowem i obiektywem"

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,734,125796534,125846623.html
                                           
Wojewódzka Biblioteka Publiczna, im.H.Łopacińskiego w Lublinie - Noc Kultury 2011 - 4.06.2011





188.
Piękne świadectwo talentu i wrażliwości.
Z podziękowaniami.
                                           
Iwona Butrym
2011 - 11.06.2011





187.
Z wielką przyjemnością przeniosłem się w świat, który niestety już odchodzi w zapomnienie.
Nostalgia za tym pięknem ujętym w przedmiotach, krajobrazach.
Czy ja sam znajdę kiedyś czas, czy dożyję do tego momentu by móc podążać szlakiem Urszuli i Jacka w tych wędrówkach po życiu
                                           
Leszek Sadurski
Wojewódzka Biblioteka Publiczna, im.H.Łopacińskiego w Lublinie - Noc Kultury 2011 - 4.06.2011





186.
Z wyrazami uznania dla waszej pracy
dziękuję za zaproszenie jestem zachwycona!!!
Tak trzymajcie
Oryginalna twórczość ,,Słowem i Obiektywem Malowane,,                                            

prof.Maria Majerczyk-Przeszlakowska
Wojewódzka Biblioteka Publiczna, im.H.Łopacińskiego w Lublinie - Noc Kultury 2011 - 4.06.2011





185.
Po raz kolejny jestem zachwycona
Wspaniałe przeżycie
Gratuluję i czekam na następne
                                           
Hanna Wyszkowska
Wojewódzka Biblioteka Publiczna, im.H.Łopacińskiego w Lublinie - Noc Kultury 2011 - 4.06.2011





184.
Serdecznie dziękuję za wspaniały pokaz, pozwalający
zatrzymać się nad tym co ważne w życiu,
w natłoku spraw, w szybkim tempie życia
                                           
Serdecznie dziękuję - Dyrektor Szkoły w Cygance, Mirosława Popławska - 26.05.2011




183.
Dziękuję Państwu za niezwykłą godzinę.
Piękne zdjęcia, poruszające pokłady wrażliwości słowa, oraz niezwykły nastrój.
Mam nadzieję na kolejne spotkania.
                                           
S.Orłowska - Biblioteka Miejska w lublinie, Filia nr 26, 23.05.2011




182.
Spektakl bardzo dobry.
Zdjęcia rewelacyjnie zgrane z prozą
Przeżyłem go bardzo emocjonalnie.
                                           
Jerzy Krukowski - Biblioteka Miejska w lublinie, Filia nr 26, 23.05.2011




181.
Oglądałam ten spektakl z łezką w oku.
Cudowne krajobrazy, wspaniałe zdjęcia
Muzyka pięknie dobrana.
Pani Ula zachwycała nas swoją prozą, czytana cichym i tajemniczym głosem
Zapamiętam ten wieczór na długo.
                                           
Ola Skórznowska - Biblioteka Miejska w lublinie, Filia nr 26, 23.05.2011




180.
Wspaniale ujęte przemijanie pewnych regionów Polski
poetyckie ujęcie dostarcza wielu emocji, od uśmiechu do łez
Serdeczne dzięki.
                                           
Barbara Dąbrowska - Biblioteka Miejska w lublinie, Filia nr 26, 23.05.2011




179.
Bardzo dziękuje za piękne przeżycia, jakich Państwo dostarczyli mi podczas spektaklu
To rzadkość w dzisiejszym świecie.
                                           
Elżbieta Dąbrowska - Biblioteka Miejska w lublinie, Filia nr 26, 23.05.2011




178.
Przepiękna poezja, jeszcze piękniejsze fotografie opowiadające o życiu codziennym.
O miłości, radości, młodości, starości i przemijaniu. Całość oprawiona świetnie dobraną nutą.
Mieszkańcy Janowa Podlaskiego uczestniczyli w nietypowej i bardzo tajemniczej prezentacji.

Wywiad dla Radia Biper
po spektaklu w Starej Plebanii w Janowie Podlaskim w dniu 7.05.2011

Malowane Słowem i Obiektywem na YouTube
                                           





177.
17 maja 2011 Filia nr 24 MBP po raz kolejny miała zaszczyt gościć Urszulę Gronowską i Jacka Zaima,
którzy zaprezentowali spektakl multimedialny "Malowane słowem i obiektywem".
Autorzy z zadziwiającą łatwością przenieśli nas w świat marzeń, wspomnień i zadumy.
Wspaniałe fotografie, czytane utwory i muzyka pozwoliły man spojrzeć na otaczający świat z zupełnie innej perspektywy,
pomogły dostrzec piękno w zwykłej codzienności.
Spektakl budził w widzach ogromne emocje: wzruszał, zasmucał, skłaniał do refleksji nad przemijającym czasem.
W oczach wielu słuchaczy pojawiły się łzy i niemal każdy chciał autorom serdecznie podziękować i podzielić się swoimi wrażeniami.
Drugą częścią spotkania było otwarcie wystawy "Ludzie Kocka", dzięki której mieliśmy okazję poznać mieszkańców tego niezbyt odległego miasteczka.
Bohaterowie prezentowanych fotografii pozwalają poznać nie tylko zwykłą codzienność,
ale także prezentują swoje pasje, dzięki którym ich życie staje się ciekawsze i radośniejsze.

http://www.mbp.lublin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2117&Itemid=305
                                           
Maria Błach
Lublin - Biblioteka Miejska, Filia nr 24 17.05.2011




176.
Wspaniały spektakl - wspomnienia widzianych dróg, ścieżek, cerkiewek, zaułków, cudownego Kazimierza,
Podlasia(moje rodzinne strony)
Wzruszające wspomnienia, przemijanie czasu
czuję bzy, jaśmiy. . . zapach nie uleciał
                                            Barbara N
Lublin - Biblioteka Miejska, Filia nr 24 17.05.2011




175.
Piękny nostalgiczny pokaz miejsc, które należy ocalić od zapomnienia
Przemijanie podobne do refleksji
                                            Podpis nieczytelny
Lublin - Biblioteka Miejska, Filia nr 24 17.05.2011




174.
Bardzo dziękujemy za wspomnienia z domu dzieciństwa i o Babci
Wracają piękne chwile i wzruszenia
                                            Beata P......
Lublin - Biblioteka Miejska, Filia nr 24 17.05.2011




173.
Wspaniały spektakl przypominający o przemijaniu
Serdecznie dziękujemy
                                            Szkałuba Jadwiga - Krystyna Sarnicka
Lublin - Biblioteka Miejska, Filia nr 24 17.05.2011




172.
Żałuję, że na takim spektaklu byłem pierwszy raz
                                            Jerzy Gruszka - Milejów
Lublin - Biblioteka Miejska, Filia nr 24 17.05.2011




171.
Relacja ze spektaklu w Starej Plebanii

http://stk-janowpodlaski.blogspot.com/2011/05/relacje-ze-spektaklu.html

Dziękujemy za te wspaniałe chwile, przeniesione w czasie do zakamarków naszych dusz. . .
Panie Jacku - urzekające spojrzenie na świat utrwalony za pomocą zdjęć. . .
Pani Urszulo, jakże pięknie wpisuje się Pani proza w życie,
ja spisałam z mojej kartki fragmenty napisane jakby o Starej Plebanii ks. Starka - to co udało się wychwycić
...Nieprawa że domu umierają razem ze swoim ostatnim właścicielem
...Plebania ozywa, choćby na chwilę takiego spotkania
...Komin sterczy jak maszt starej korwety
...Ten dom nabiera cech żywej istoty - dzięki temu chcecie tu przychodzić
...Spotkałam dom z duszą - tego nie muszę nikomu tłumaczyć. . .

MAM NADZIEJĘ, ŻE DOZNANIA ZE SPEKTAKLU SA NAJLEPSZYM PREZENTEM DLA WSZYSTKICH OSÓB, KTÓRE ODWIEDZIŁY STARA PLEBANIĘ 7 MAJA WIECZOREM

Pani Marzeno
to my z Urszulką spotkaliśmy Dom z duszą - Starą Plebanię, gdzieś tam nad Bugiem.
Z zewnątrz zaniedbana, zniszczona, smutna, w środku życie wre, w piecu napalone, ciepło otacza, zaprasza, usypia,
tutaj człowiek czuje się bezpiecznie, swojsko.
Serdecznie dziękujemy za domowe życzliwe przyjęcie, po cichutku liczymy na jeszcze jedno spotkanie, jesienią zanim spadną śniegi.
Jacek.
                                           
Janów Podlaski - Stara Plebania 7.05.2011




170.
Madonno zamyśleń.
nad powrotem
do domu Ojca
gdy wszystkie drogi
złamane na granicy
Kamiennego serca
. . . S.Kolada

Szanowny Panie Jacku i Pani Ulu! ! !
Dziękuję w imieniu własnym i Stowarzyszenia Turystyczno-Kulturalnego
w Janowie Podlaskim za to , że ta Stara Plebania nie umarła, razem ze swoim ostatnim właścicielem.
Z pozdrowieniem
                                            Marzena Grabowska-Nowicka
Janów Podlaski - Stara Plebania 7.05.2011




169.
Łza zaprószyła się w mym oku.
Więcej takich spotkań
Wędrowałam po podlaskich drogach, co za szczęście
Zobaczyłam swój rodzinny dom i stare drzewa
Chciałoby się odpocząć w ich cieniu
Zacytuję na pamiątkę słowa mojego wiersza:
Muszę patrzeć przez brylant łez
na struchlałe jabłonie
dłużące się wstęgi trawiastych miedz,
gruszę w półmartwej koronie
i bez, , , mdlejący bez.

Dziękuję za dostarczenie cudownych przeżyć
                                            Marianna Kołodziuk
Janów Podlaski - Stara Plebania 7.05.2011




168.
Dziękujemy za podróż do naszych wsponień, serc i dusz
oraz lekcję historii
                                           
Beata Łyczewska
Magdalena Łyczewska
Edyta Łyczewska
Agnieszka Żuk
Danuta Juwko
Janów Podlaski - Stara Plebania 7.05.2011




167.
Dziękuję za piękny, poruszający pokaz                                             Joanna Walacz
Janów Podlaski - Stara Plebania 7.05.2011




166.
Jestem zachwycona przepięknym pokazem
w Janowie Podlaskim - super sprawa,
czekamy na dalszy ciąg, zapraszamy
                                            Cholimoniuk Anna
Janów Podlaski - Stara Plebania 7.05.2011




165.
Urszula Gronowska i Jacek Zaim przedstawili w kazimierskim muzeum literackim swoją kolejną diaporamę.
Wysoki poziom artystyczny prezentowanego spektaklu audiowizualnego oraz ładunek emocjonalny,
zawarty w kolejnych jego partiach, każą szukać bardziej adekwatnego terminu niż ''diaporama''.
Jest to zadanie trudne i na razie nierozwiązywalne, lecz koncept na pewno pojawi się z czasem,
w miarę powstawania coraz doskonalszych spektakli o głębokich przesłaniach.
Już dzisiaj możemy powiedzieć, iż dzięki duetowi Gronowska-Zaim powstanie dzieło poświęcone samemu Domowi Kuncewiczów
z jego wnętrzem (dosłownie i w przenośni) oraz naturalnym otoczeniem.

2 maja 2011 r., w poniedziałek Gronowska i Zaim udostępnili widzom kilkanaście niewielkich diaporam, które pokazywały świat w jego przemijalności i trwaniu.Jednym z najciekawszych spektakli wydają się Buty (zawierające przemyślenia o życiu, przez które prowadzą właśnie rozmaite pary obuwia), a także spektakl pt. Korzeniowy, prezentujący niezwykły wąwóz kazimierski, fotografowany przez ponad 8 lat!
                                           
Wanda Michalak
Kustosz Muzeum Literackiego Kuncewiczówka,
Kazimierz Dolny 2.05.2011

http://www.muzeumnadwislanskie.pl/index.php?r=328&l=pl&id=3191




164.
Jesteśmy pod wielkim wrażeniem pokazu
w którym zawarto zarówno piękno zdjęć, piękno wspomnień
związane podkładem muzycznym tworzą wielkie przeżycie

                                           
Pracownicy naukowi Uniwersytetu Łódzkiego:
A. Laciński
E. Lacińska
K. Andrzejewska
E. Andruszkiewicz
A. Kokowska
Witek Kokowski
A. Żak
Alicja Nowicka
Lucyna Wawrzejczak
Muzeum Literackie Kuncewiczówka, Kazimierz Dolny 2.05.2011




163.
Z gratulacjami za wspaniały pokaz
                                            Grzegorz Włodarczuk
Muzeum Literackie Kuncewiczówka, Kazimierz Dolny 2.05.2011




162.
Obszary doznań ukazane w zdjęciach są cudowne
a głos.........................................
który tak pięknie nich opowiada
wywołuje dreszcze, które zapadają w pamięci
                                            Darek i Basia Baruk
Muzeum Literackie Kuncewiczówka, Kazimierz Dolny 2.05.2011




161.
Dziękujemy za przepiękny przekaz
wrażliwości o człowieku
i otaczającym nas krajobrazie
                                            Sylwia i Adam z Warszawy
Muzeum Literackie Kuncewiczówka, Kazimierz Dolny 2.05.2011




160.
Kolejny raz przyjeżdżam obejrzeć Wasze diaporamy
posłuchać cudownych tekstów
Kolejny raz doznaję ekstazy duchowej
Dziękuję
                                            Barbara Wilczyńska
Muzeum Literackie Kuncewiczówka, Kazimierz Dolny 2.05.2011




159.
Przepiękny, Bajkowy, Spektakl
prowokujący do zadumy i wspomnień
tych pięknych oraz tych innych, smutniejszych
Dziękuję za te wspaniałe chwile
                                            Karolina Wilczyńska
Muzeum Literackie Kuncewiczówka, Kazimierz Dolny 2.05.2011




158.
Urokliwe obrazy, rzeczywiście malowane słowem i obrazem
można to kiedyś powtórzyć
podziękowania
                                            Barbara Jastrzębska
Muzeum Literackie Kuncewiczówka, Kazimierz Dolny 2.05.2011




157.
Spektakl słowno - muzyczny ''Malowane Słowem i Obiektywem'' poruszły mnie do głębi.
Nie spotkałam się dotychczas z tak pięknie przedstawionym obrazem przemijania, przemawiającym do moich zmysłów i duszy.
Dziękuję za mistrzowskie ujęcie tematu
Teresa Waszut ze Śląska Cieszyńskiego
17.04.2011




156.
Przemijanie jest bardzo smutne nawet tak pięknie pokazane
                                            Barbara Irenkowska
17.04.2011




155.
Bardzo dziękujemy Pani Urszuli Gronowskiej i Panu Jackowi Zaimowi za piękny spektakl ''Słowem i obiektywem malowane''.
Piękny tekst Pani Uli, wspaniałe fotografie Pana Jacka, dostarczyły nam wiele wzruszeń nostalgicznych wspomnień i niezapomnianych przeżyć

                                            Uczestnicy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Kocku
Kock 7.04.2011




154.
Autorom tej fantastycznej wystawy fotograficznej naszych ziomków życzymy:
sto lat, sto lat i jeszcze raz sto
sto lat niesiemy Wam w darze.
Sto lat, sto lat i jeszcze raz sto
bo polski obyczaj tak każe
Słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Kocku
                                           
L Fribak,
J Brygała,
Szymko Tatiana,
Maria Kowlaewska,
Lipska Bożenna,
Cepądek Genowefa,
Kowalska Genowefa,
Teresa Wawerek,
Justyna Mitura,
Depyna Danuta,
Lizut Zofia,
Maria Tijf,
Pudelski Roman,
Kock 7.04.2011




153.
Jacek,
obyś wytrwał w swojej determinacji do organizacji wernisaży w stylu tego w Kocku.
Ciekawie zorganizowane.
Warto było podjechać.
Pozdrowienia.
                                            Choszczman. 4.04.2011




152.
Witaj Ula,
bardzo dziękuję za zaproszenie na wystawę,
UDAŁA SIĘ gratuluję pomysłu i realizacji,
frekwencja wyśmienita przy ilości mieszkańców Kocka,
gdyby lublinianie tak dopisywali na wernisażach, to trzeba by je organizować
na Planu Zebrań Ludowych.
Napiszcie, gdy będzięcie ją przenosili do Lublina.
Serdeczności i uściski wiosenne,
                                            Witek 4.04.2011




151.
Dziękujemy za chwile wzruszeń
za przepięknie zatrzymany czas kadrze
gratulujemy pasji, życzymy siły która pozwoli przetrwać i prosimy o więcej
                                           
Marianna Tumiłowicz,
Bogumiła Zieńczak,
Krystyna Kubacka,
Irena Skrzypczak,
Danuta Grabowska,
Elżbieta Matyjaszczyk,
Krzysztof Rebuszka
3.04.2011




150.
Szanowni Państwo,
Chciałabym serdecznie podziękować za przepiękny spektakl, który zaprezentowaliście na Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Olsztynie.
Dostarczyliście nam wielu wspaniałych wrażeń i wzruszeń.
Mam nadzieję na powtórne spotkanie z Państwem.
Serdecznie pozdrawiam
                                            Ewa Jaroń - Olsztyn 23.03.2011




149.
''Ludzie Kocka'' to tytuł wystawy fotografii URSZULI GRONOWSKIEJ i JACKA ZAIMA.
Wernisaż odbył się w piątek 1 kwietnia w Domu Kultury.
Autorzy wystawy dzięki pomocy pani Marii Kowalewskiej dotarli do ciekawych ludzi mieszkańców Kocka i okolic.
Dzięki nim możemy poznać ciekawych ludzi, ich zainteresowania i pasje.
Są to często nasi koledzy, znajomi sąsiedzi, przyjaciele o których nie zawsze wiemy zbyt wiele.
Wernisaż ubarwili swymi występami PAWEŁ JANOWSKI, który śpiewał i grał na gitarze
oraz ROMAN PUDELSKI, recytujący własne utwory.

                                            http://kock.pl/index.php?id=aktualnosci&nid=435&more=1





148.
ALBUM
Jest gdzieś taki album co się z wieków składa
Dwoje go otwiera,a nikt nie zamyka
Co to raz poezją, a raz sercem gada
Z fotografii - epok wypływa muzyka

Zwierciadłem odbija pejzaż z ludzkim losem
I historii tchnienie milczeniem wyraża
Bo nie pamietnikiem, a duszy jest głosem
Cichym wiatru szeptem po starych cmentarzach

Jest ''Pieśnią wieczorną'' strychów i piwniczek
Flesz przeszłość ożywia i echem podwaja
Wśród przydrożnych krzyży i wiejskich kapliczek
Litanią się staje i różańcem maja

Przebogatych dziejów barwami się mieni
Głosem lat minionych do serca przemawia
Klimatem chat starych, podwórek i sieni
Tajemnych zaułków pamięć pozostawia

                                            Pani Urszuli Gronowskiej i Panu Jackowi Zaimowi - dedykuję Roman Pudelski - Kock 1.04.2011




147.
Fajnie było w ten Prima Aprilis
                                            Kock 1.04.2011 - Piotrek syn Mariana




146.
ZAIMIE - URSZULO
DRESZCZ MOM POD KOSZULO
                                            Kock 1.04.2011 - Adam świć




145.
Wspaniała wystawa
                                            Kock 1.04.2011 - Fiona




144.
SZCZĘśLIWA JESTEM, ŻE POZNAŁAM PANIą URSZULĘ I PANA JACKA
dziękuję
                                            Kock 1.04.2011 - Maria Kowalewska




143.
Jestem pod dużym wrażeniem fotografii z duszą
oraz oprawy muzyczno - poetyckiej
tak trzymajcie dalej świetny poziom
z podziękowaniami i gratulacjami
                                            Kock 1.04.2011 - Marcin Kozubarski /Choszczman/




142.
Ula - Jacek
jesteście bardzo pozytywnymi ludzmi, emituje od was zawsze dużo dobrej energii
WYSTAWA CIESZY OKO
                                            Kock 1.04.2011 - Michał Wozniak




141.
Bardzo dziękuję
                                            Kock 1.04.2011 - Paweł Ciszewski




140.
Pięknie dziękujemy za miły, wspaniały, ciepły spektakl
i możliwość wystawiania swoich prac
                                            Kock 1.04.2011 - Elżbieta Jarosz




139.
Bardzo, bardzo dziękuję za zaproszenie
                                            Kock 1.04.2011 - Zbigniew Kęćko




138.
Z wyrazami uznania, podziwu dla Pani Urszuli Gronowskiej i Pana Jacka Zaima,
za odkrycie i przywrócenie pamięci społeczeństwu Kocka jego najbardziej kreatywnych obywateli
                                            Kock 1.04.2011 - Tomasz Futera Burmistrz





137.
Bardzo serdecznie gratuluję Państwu cudownego pomysłu.
Pracujcie i rozwijajcie ten wspaniały pomysł.
Dawno się tak głęboko nie wzruszyłam.
Wrażenia głębokie i niezapomniane.
Całuję, ściskam i bardzo dziękuję.

                                            23.03.2011 Warmińsko-Mazurski Uniwersytet Trzeciego Wieku w Olsztynie
Halina Kujawska




136.
Kropla,
rzeka,
ocean,
wspomnienia,
rzeka życia nas WSZYSTKICH
DZIĘKUJEMY

                                            23.03.2011 Zarząd Warmińsko-Mazurskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Olsztynie





135.
Jako Prezes Warmińsko-Mazurskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Olsztynie
jestem pod olbrzymim wrażeniem
tego pięknego spektaklu.
Prosiłbym o częstsze spotkania w Olsztynie

                                            23.03.2011 Warmińsko-Mazurski Uniwersytet Trzeciego Wieku w Olsztynie
Janusz Adamus




134.
Wzruszający spektakl

                                            23.03.2011 Warmińsko-Mazurski Uniwersytet Trzeciego Wieku w Olsztynie
dwa podpisy nieczytelne




133.
Ten film pozwolił mi wrócić do mojego dzieciństwa
i miejsc które kocham
i tych, do których tęsknię

                                            23.03.2011 Warmińsko-Mazurski Uniwersytet Trzeciego Wieku w Olsztynie
podpis nieczytelny




132.
Dziękuję za wzruszenia i chwile powrotu do najbliższych,
. . . których już nie ma! ! !

                                            23.03.2011 Warmińsko-Mazurski Uniwersytet Trzeciego Wieku w Olsztynie
dwa podpisy nieczytelne




131.
Dziękuję za pełne wzruszenia, nostalgii i wspomnień chwile

                                            23.03.2011 Warmińsko-Mazurski Uniwersytet Trzeciego Wieku w Olsztynie
podpis nieczytelny




130.
Dziękuję, iż mogłam choć przez moment wrócić do swoich lat i miejsc z dzieciństwa,
i mojej kochanej babci

                                            23.03.2011 Warmińsko-Mazurski Uniwersytet Trzeciego Wieku w Olsztynie
osiem podpisów nieczytelnych




129.
Piękny poetycki spektakl, sercem pisany

                                            20.03.2011 Joanna Nilsson





128.
To była ogromna przyjemność spotkać Was, GRATULACJE

                                            dwa podpisy nieczytelne





127.
Bardzo dziękuję za chwile refleksji
jakie przyszły podczas przeżywania spektaklu
Szczególnie za część - Ona -
dla mnie osobiste wrażenia związane również z moją mamą
Doznania artystyczne głębokie trowrzyszyły podczas całości
Jeszcze raz dziękuję za odskocznię od codzienności

                                            6.03.2011 Urszula i Milena Trzaskowskie





126.
Dziękuję za przepiękny pokaz
wywołujący duże emocje

                                            6.03.2011 podpis nieczytelny





125.
I gdy tak ciągle kogoś mijam
. . . to sama też przemijam. . .
Dziękujemy Państwu za piękne pokazanie
obrazu popartego równie pięknym słowem
ludzkiego przemijania i nie tylko
bo równie urocze obrazy miasteczka, domu, przyrody. . .

                                           
UNIWERSYTET TRZECIEGO WIEKU W LUBLINIE 1 MARCA 2011
5 podpisów nieczytelnych





124.
Jestem wdzięczna autorom spektaklu
za piękne słowa, cudowny obraz
i niezwykłe przeżycia
                                            podpis nieczytelny





123.
Chciałabym opisać swoje wrażenia,
opowiedzieć o emocjach, które towarzyszyły mi podczas Waszego Pokazu
ale . . . . . . . nie umiem,
nie potrafię dobrać odpowiednich słów.
To, że ten spektakl jest piękny, wzruszający, ciepły
- wydaje mi się tak proste, banalne,
że czuję iż nie oddaje to moich uczuć!
Nie potrafię wyrazić słowami tego co czułam podczas pokazu,
ale wydaje mi się, że mój ponad godzinny płacz
podczas i po prezentacji
wyraził to za mnie.
Wzruszenie sięgnęło zenitu gdy zobaczyłam i usłyszałam
historię mojej Babci Zosi!
W gardle ściska. . .
i łzy wyciska!
Znałam historię tego pokazu,
znałam go rozłożonego na części pierwsze...
i zdjęcia Jacka
i teksty p.Uli
ulotki
plakaty
opowieści i anegdoty. . . ale
przeżyć to na żywo to już
ZUPEŁNIE INNA BAJKA!
Dziekuję!
                                            Justyna Zaim
Siostra Jakuba Zaima
bratanica Jacka Zaima - Kraśnik 17 lutego 2011r.

Miało być pięknie podkreślone,
ale tak mi się ręka trzęsła,
że zajechało trochę za wysoko...:)




122.
W dniu dzisiejszym to jest 17 luty 2011 rok
przypomniały mi się chwile dzieciństwa, które
przeżyłam poniważ mam 78 lat i lata które dzisiej zostały mi przypomniał były najpiekniejsze
ten dzień który odbył się w Domu Kultury
pozostanie nie zapomniany
                                            Longina Bigosińska - Kraśnik 17 lutego 2011r.




121.
wspaniałe, wzruszające
                                            Z. Cucelski(?) - Kraśnik 17 lutego 2011r.




120.
W imieniu słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Kraśniku
serdecznie dziękujemy za chwile refleksji.
Każdy z nas ma swoje powroty do przeszłości.
                                            M. Adamek, E.Wołosz. Elżbieta Szwarc, Wanda Wojnar - Kraśnik 17 lutego 2011r.




119.
Jesteście wspaniali brak mi słów
                                            Alicja Myśliwiec.
6 luty 2011r.




118.
Szczere gratulacje, spektakl łączy w sobie tyle wartości, że pozostanie w mej pamięci.
Połączenie lirycznych, refleksyjnych treści z medialnym pokazem dało znakomity efekt,
głebokie w swoim wyrazie, pozornie smutne jest również optymistyczne.
Pozwala na refleksję nad upływającym życiem.
                                            Adam Wojtaszczyk.
6 luty 2011r.




117.
Wzruszające, refleksyjne, PIEKNE !!!
                                            Z wielkim podziękowaniem - Elżbieta Biernaciak - i inni uczestnicy.
23 stycznia 2011r.




116.
W imieniu wszystkich słuchaczy krasnostawskiej
filii Lubelskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku składam
Państwu serdeczne podziękowania za dostarczenie nam
wielu miłych wrażeń, a przede wszystkim za zmuszenie
nas do zatrzymania się i do refleksji nad przemijającym
czasem, za powrotem do lat dzieciństwa i młodości.
Dziękujemy za te chwile nostalgii i wspomnień
                                            Z wyrazami uznania i szacunku - Małgorzata Antoniak - Kierownik LUTW Filia w Krasnymstawie.
Krasnystaw 10 stycznia 2011r.




115.
Piękne, wspaniałe, wzruszające
stale i wciąż
No i ten zaszczyt uczestniczenia w 40 już pokazie
ostatnim w 2010 roku
Samych sukcesów w 2011
Gratulacje, gratulacje, po raz setny, tysiąc i dalej


Nic więcej nie powiemy
bo to wazelina
Piotrek i Grażyna

Lublin 18 grudnia 2010




114.
Droga Urszulo i Jacku
Spektakl wciąż urzekający i wielki
Pod prąd czasom...
Balsam dla dusz...
zmęczonych ciał...
Niech trwa...
niech spektakl TRWA...
Dziękuję
                                            Biblioteka Miejska w świdniku 19.11.2010 ;      Witold Cegiełka ... Syndykat Fotograficzny




113.
Nie potrafię dobrać odpowiednich słów aby
podziękować za te wzruszenia, wspomnienia
z mojego dzieciństwa...
Przepiękne!!!!!!!!!!!!
                                            Pałac Małachowskich w Nałęczowie 19.11.2010 ;      Krzysztof Piotrowski z Poznania




112.
Dziękujemy za wspaniałą ucztę duchową
za chwile, w których mogliśmy wrócić do
naszych korzeni, wspomnień z dzieciństwa, z przeszłości
                                            Międzyrzec Podlaski 19.11.2010 ;      Ewa Stachurska, Krzysztof Stachurski, Adam Zając, Jadwiga Kozłowicz




111.
Ciekawe widowisko ... pokaz ... obraz z poetyckim komentarzem
artystycznych ujęć fotograficznych na tle pięknego podkładu muzycznego
... nie nużą ... czasami wzruszają ... wiele walorów wychowawczych, obok artystycznych
Wdzięczna jestem za pokazanie zdjęć z Podlasia
                                            Międzyrzec Podlaski 19.11.2010 ;      Zofia Turyk, Maria Turyk, dwa podpisy nieczytelne




110.
Wspaniałe wrażenia, piękne zdjęcia, cieszę się, że mogłam spotkać się z rodziną
Jesteśmy wzruszeni, spokojem, nostalgią jaka dał nam ten pokaz.
Życzymy sukcesów, dalszych realizacji swoich planów
                                            Międzyrzec Podlaski 19.11.2010 ;      Renata Anna Niewęgłowska z rodzicami, Wanda i Wojciech Niewęgłowscy.




109.
Miłe, piękne spotkanie z rodziną mojego kolegi z pracy
w latach 60, Panem Henrykiem
                                            Międzyrzec Podlaski 19.11.2010 ;      Maria Gałat z mężem Marian Król




108.
Niezapomniane wrażenia: emanujące ciepłem
słowo literackie i przecudne ''żyjące'' zdjęcia i obrazy
Wspaniała muzyka.
Balsam dla duszy, serca, oczu i uszu...Dziękuję
                                            Skrobów 09.11.2010 ;      Jadwiga Banasik




107.
Pokaz Malowane Słowem i Obiektywem był(jest) bardzo
''Klimatyczny'' i uderzał w nasze najwrażliwsze nuty.
Pani Urszula posługuje się słowem literackim z najwyższej półki
a zdjęcia Pana Jacka mogłyby konkurować ze zdjęciami zdobywającymi
nagrody w Konkursach międzynarodowych
Pokaz pozostawia wrażenia w duszy na długo.
Bardzo dziękuję za uroczy wieczór
                                            Skrobów 09.11.2010 ;      Małgorzata Romaniuk, Maria Łaboda z Tomaszowa.




106.
Podziwiam Pani
Wielki talent, życzę
dużo radości i zdrowia                                            

Uniwersytet Trzeciego Wieku w Lublinie 25.10.2010
                                                                                                                                    Teresa Maria ślesicka




105.
Uczta dla ducha
czułość dla serca
odniesienie do wszystkich
chwil szczęścia i radości dzieciństwa
                                           

Uniwersytet Trzeciego Wieku w Lublinie 25.10.2010
                                                                                                                                    podpis nieczytelny




104.
wykład cudny, na czasie
tak bardzo się wzruszyłam
że na pewno gdyby ktoś
o co kolowiek mnie zapytał
to nie byłam w stanie
wypowiedzieć słowa.
Wiele rzeczy zapisałam sobie
i długo będę to pamiętała
Bardzo dziękuję
                                           

Uniwersytet Trzeciego Wieku w Lublinie 25.10.2010
                                                                                                                                    Daniela Gałgan




103.
Dziękuję bardzo za możliwość
uczestniczenia w tak pięknym spektaklu
Zdjęcia bardzo ładne i malownicze,
a słowa docierające do głębi serca i duszy...
Było suuuuuuuuuuuuuuper!!!!!!!!!!!!
                                           

Uniwersytet Trzeciego Wieku w Lublinie 25.10.2010
                                                                                                                                    Magdalena Szadkowska




102.
Serdecznie dziękuję
                                           

Uniwersytet Trzeciego Wieku w Lublinie 25.10.2010
                                                                                                                                    Maria Pirdburgen




101.
Jakże wszystko nabrało mocy!!!!!!!!!!!!!!
                                           

Uniwersytet Trzeciego Wieku w Lublinie 25.10.2010
                                                                                                                                    Tomasz Gmitruk




Kontakt z autorami spektaklu: POCZTA



Wszystkie fotografie prezentowane w tej witrynie są chronione Prawem Autorskim.
Kopiowanie i powielanie w jakiejkolwiek formie, wymaga pisemnej zgody autora.
All photos are copyrighted and you are not allowed to use them without my permission.