HOME
MALOWANE SŁOWEM I OBIEKTYWEM
CO TO BYŁO?                AUTORZY                MEDIA                OPINIE                NAGRODY                ZDJĘCIA                PUBLIKACJE URSZULI GRONOWSKIEJ
Najnowsze      OPINIE 500-400      OPINIE 400-300      OPINIE 300-200      OPINIE 200-100      OPINIE 100-001     

399.
Jeżdżą dwa Dinozaury po kraju
i głoszą dobrą nowinę,
że jest gdzieś jeszcze ten świat prawdziwy,
świat duszy, dobrych emocji,
który my na co dzień sukcesywnie niszczymy w sobie.
Wczoraj w Bibliotece Miejskiej w Puławach
dostałam patelnią w łeb i zatrzymałam się.
Do tej pory czuję ten dziwny spokój w sobie.
Szkoda, że to spotkanie było takie krótkie...
Dziękuję Dinozaury,
że jesteście,
że chce Wam się pokazywać to, co pokazujecie
i pocieszać (mimo, że smutkiem) nasze serducha twarde...
Bywajcie!
W tej dobrej robocie nie ustawajcie!
Kasia Żaczek
BIBLIOTEKA Miejska w Puławach, 18 listopada, 2013




398.
Serdecznie dziękuję za wzbudzenie wielu serdecznych uczuć.
Gratuluję pomysłów i wielkiego talentu.
Są Państwo wielkimi artystami.
podpis nieczytelny - BIBLIOTEKA Miejska w Puławach, 18 listopada, 2013




397.
Wspaniała uczta wizualno-duchowa.
Serdeczne podziękowania
Henryk Dacka - BIBLIOTEKA Miejska w Puławach, 18 listopada, 2013




396.
Dziękuję za spotkanie po wielu latach prób,
za cudowne chwile w zapomniane dalekie miejsca,
za dzieło sztuki jakie ludziom udało się stworzyć
Kamila Mazurkiewicz - BIBLIOTEKA Miejska w Puławach, 18 listopada, 2013




395.
Wspaniałe zdjęcia, wspomnienia z młodych lat z Podlasia i okolic dziekujemy.
J.T. Biały - BIBLIOTEKA Miejska w Puławach, 18 listopada, 2013




394.
Dziękuję za wspomnienia.
Jacek Kochan - BIBLIOTEKA Miejska w Puławach, 18 listopada, 2013




393.
Jestem pod wrażeniem zapierającym dech w piersiach
Rzeczywistość, cicha ale realna w swoim czasie rozkwitu a później rozpadu.
Dziękuję za wzbogacenie duchowości poprzez cudowne zdjęcia i cudowny magiczny komentarz.
Irena Szczepańska - BIBLIOTEKA Miejska w Puławach, 18 listopada, 2013




392.
Czy można codzienność przedstawić poetycko?
Okazuje się, że można. Przekonali się o tym uczniowie naszego gimnazjum oglądając autorski spektakl medialny
przygotowany przez Duet Romantyczny z Lublina Urszulę Gronowską i Jacka Zaima pt. ,,Malowane słowem i obiektywem."
Urszula Gronowska jest archeologiem, pisarką i tłumaczką literatury hiszpańskiej.
Jacek Zaim jest fotografikiem i ma na swoim koncie ok. 100 autorskich wystaw.
Zaprezentowana przez autorów forma przekazu jest nowością w kulturze i polega na czytaniu prozy
z jednoczesnym wyświetlaniem na ekranie fotografii.
Fotografie są tematycznie związane z prozą i wyświetlane w formie diaporam z podkładem muzycznym.
Całość tworzy niepowtarzalny spektakl, składający się z krótkich utworów o różnej tematyce.
Autorką wszystkich tekstów jest Urszula Gronowska a fotografii Jacek Zaim. Wspaniały,
aksamitny głos pani Urszuli obudził w nas przeżycia estetyczne, odświeżył marzenia i wspomnienia.
Dostarczył wiele wzruszeń i skłonił do refleksji nad ludzką egzystencją.
Obejrzeliśmy takie diaporamy jak:
"Podlaskie drogi i dróżki",
"Władcy miedz"- o polnych strachach,
,,Nie tylko papucie" - żartobliwy opis elementu ubioru jakim są obuwie,
"Cerkiewna cisza" oraz
"Wyliczanki" - portrety dzieci zajętych swoimi zabawami.
Spektakl prezentowany był również w naszej szkole dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
Nie sposób przekazać słowami atmosfery tego spektaklu.
To trzeba po prostu zobaczyć.
Z. Zajączkowska
Jolanta Jakubas
Parczew 14.11.2013




391.
Przedstawiony spektakl można określić "To było bardzo piękne".
Wszystkie pokazane obrazy są bardzo, bardzo piękne.
Nie ma nic banalnego.
Przedstawione obrazy są szalenie realistyczne.
Doskonała widoczność, piękna muzyka, oraz opowieści ciepłym gosem
Pozwolę sobie określić o takim tembrze jakiego mógłby pozazdrościć nie jeden aktor teatralny.
Gdy słucham tych opowieści, dla mnie całkowicie realnych,
uważam, że było to malowanie obrazów słowem,
ale jakim - naprawdę mądrym, przepięknym szeptem.
Dzięki Wam udało mi się cofnąć czas o jakieś głupie 80 lat, do mego dzieciństwa.
Mieczysław Bielski, Parczew 14 listopada 2013.
P.S. Do tego PRELEGENTKA zna piękną książkę "Kłopoty Kacperka Góreckiego Skrzata" Zofii Kossak.




390.
Dziękujemy za wspaniałe przeżycie podczas spotkania.
To najpiękniejsza baśń fotograficzna w realnym świecie.
Głos Pani Urszuli wprowadził nas w cudowne chwile wspomnień i odległych marzeń
DZIĘKUJEMY
9 podpisów
Lubelski Uniwersytet Trzeciego Wieku, Filia w Parczewie, 14 listopada 2013




389.
Dziękujemy za tak wspaniały spektakl :) IIId
Przyjemność dla oka i ducha.
Świetny pokaz
Miód
Git
17 podpisów uczniów Gimnazjum
Publiczne Gimnazjum im. Władysława Jagiełły w Parczewie, Parczew 14.11.2013




XXXIV POMERANIAN MEETINGS with DIAPORAMA
pod patronatem
FIAP, Fotoklubu Rzeczypospolitej Polskiej, oraz Komisji Fotografii Krajoznawczej ZG PTTK
Organizator: Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie
W konkursie, udział wzięło 75 prac konkursowych z:
Australii, Belgii, Holandii, Francji, Południowej Afryki, Słowacji, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch i Polski.

Jury postanowiło przyznać między innymi:
Tytuł Honorowy Najlepszy Autor Salonu FIAP "Best Author"
Duet Romantyczny, pp. Jacek Zaim i Urszula Gronowska (Polska)

Złoty Medal FIAP - diaporamie "LEŚNI LUDZIE"
aut. Duet Romantyczny, pp. Jacek Zaim i Urszula Gronowska (Polska)

Złoty Medal Fotoklubu RP - diaporamie "ŚWIAT PEŁEN DYMÓW"
aut. Duet Romantyczny, pp. Jacek Zaim i Urszula Gronowska (Polska)

Srebrny Medal ZKP - "KRZYK ZAPOMNIENIA"
aut. Duet Romantyczny, pp. Jacek Zaim i Urszula Gronowska (Polska)

Ponadto
Wyróżnienie Specjalne otrzymują:
Duet Romantyczny (pp. Jacek Zaim i Urszula Gronowska (Polska)
- Dyplom Komisji Fot. Kraj. ZG PTTK za walory krajoznawcze diaporam........





388.
Dziękuję za piękną dokumentację polskich świątków i świadectwa historii Pana Kazimierza
dzięki nim poznajemy tradycję, prawdę i możemy ocalić ją od zapomnienia.
Podziękowania od mieszkańców Pruszyn Pieńki
Regina Gorzała z Gdańska, Pruszyn Pieńki 6 listopada 2013

Symboliczny grosz zapłaty





387.
Urszula Gronowska i Jacek Zaim.
Dwoje niecodziennych osobowości, niecodziennych postaci,
umiejących poprzez swoją twórczość poruszyć
nawet najbardziej twardy kamień ludzkiego serca.
Słowem i obrazem malują ludzkie życie,
wspomnienia, rodości, nostalgię do chwil minionych,
tak jak te obecne, przesypujące się jak piasek w klepsydrze Życia.
Anna Czarnomska
Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Sosnowicy, 8 października 2013





386.
Piękno jest w nas.....
Pięknem trzeba się dzielić.....
Bogumiła Sarnowska
Dyrektor Centrum Kultury w Parczewie, Sosnowica 8 października 2013





385.
Dziękujemy za przepiękne spotkanie malowane słowem, obrazem i muzyką,
które nam dostarczyło wielu wzruszeń, wspomnień, refleksji, skłaniających
do zadumy nad życiem.
Gratulujemy pomysłu i pasji.
Anna Czarnomska
Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Sosnowicy, 8 października 2013





384.
Dawid Ilczuk, Julia Śmiech, Krystian Demczuk, Julia Skowronek, Julia Wójcik,Natalia Gryciuk, Ewelina Górska,
Ola Szelepajło, Stanisława Matusiak, Halina Czerwińska, Kuźmicz Irena, dwa podpisy nieczytelne,
Zespół Szkół w Sosonowicy,
D Z I Ę K U J E M Y
Gminna Biblioteka Publiczna w Sosnowicy, 8 października 2013





383.
W podziękowaniu za wspaniałe spotkania,
wzruszające diaporamy,
PIĘKNIE
PIĘKNIE
PIĘKNIE
o.Sofroniusz z Monasteru św. Onufrego w Jabłecznej
XIV FESTIWAL TRZECH KULTUR WŁODAWA 20-21-22 września 2013.




382.
"Ta Pani" spotkała "Tego Pana"
"Ten Pan" spotkał "Tą Panią"
Ona jest damą,
On jest dżentelmenem
Ona mówi
On milczy
Razem są Sentymentalną Parą
Dziękuję Józef Stępień
XIV FESTIWAL TRZECH KULTUR WŁODAWA 20-21-22 września 2013.




381.
Bardzo dziękuję za refleksje, które wzbudził we mnie Państwa program.
Piękny tekst, wspaniałe zdjęcia - wracałem do swojej młodości.
Dziękuję
Krzysztof Kowalski - Włodawa
XIV FESTIWAL TRZECH KULTUR WŁODAWA 20-21-22 września 2013.




380.
Przepiękny i wzruszający pokaz -
pełna harmonia słowa i obrazu.
Krzysztof Konecki (jogin) Warszawa
XIV FESTIWAL TRZECH KULTUR WŁODAWA 20-21-22 września 2013.




379.
Wasze pokazy są przepiękne i "gadające" w poruszający sposób
- coś takiego widziałem po raz pierwszy!
Piszę z autobusu - chyba za godzinkę dojadę.
Wrażeń mam z tego Festiwalu kupę.
Pozdrawiam Was cieplutko - Krzysiek
XIV FESTIWAL TRZECH KULTUR WŁODAWA 20-21-22 września 2013.




378.
Serdecznie dziękujemy za wspaniały rozczulający spektakl
pełen wzruszeń i wspomnień oraz za wspaniałe zdjęcia i dokument,
jak i profesjonalizm.
Piotra Pękali - Chrzestny, Chrzestna, Żona Chrzestnego, oraz cała rodzinka.
Jawor 16 08 2013




377.
Dziękujemy za wspaniałą wycieczkę w czasie i wrażliwości,
która na nowo pozwoliła nam odkryć zwykłe rzeczy,
i ujrzeć obrazy na nowo
Wanda i Mirek Kubiakowie z Warszawy - Jawor 13.08.2013




376.
Dziękujemy za ciekawą i wzruszającą prezentację
życzymy dalszych sukcesów artystycznych
Danuta i Stanisław Pękala - Jawor 12.08.2013




375.
Czas spędzony na spektaklu pt.: "Malowane słowem i obiektywem" był dla mnie wewnętrznym wyciszeniem.
Czasem, który przeniósł mnie w odległy świat dzieciństwa i marzeń o tym, co tak bardzo chciałoby się zobaczyć,
dotknąć, usłyszeć. Obrazy, muzyka i ciepła modulacja głosu lektorki sprawiły, że przeniosłam się w inny,
lepszy wymiar przestrzeni. Był to wspaniały relaks działający kojąco na wszystkie moje zmysły.
Z wyrazami szacunku dla Autorów Joanna Pąk
32 OGÓLNOPOLSKIE WARSZTATY FOTOGRAFICZNE IV ALTERDIASTAR
ŚWIDNIK 27 czerwca 2013




374.
"Malowane słowem i obiektywem".
Urszula Gronowska i Jacek Zaim to artyści, którzy są znani Świdniczanom............
gościliśmy ich wielokrotnie, jednak za każdym razem przyjeżdżali z nowymi wspaniałymi pomysłami.
W czwartkowy wieczór 27 czerwca Kawiarenka Miejskiego Ośrodka Kultury w Świdniku
wypełniona była fanami tych dwojga artystów.
Artyści przyjechali ze swoimi spektaklami, do których dołączone były również nowe opowiadania.
Na ekranie wyświetlono spektakl składający się z następujących diaporam/opowiadań:
Powrót, Leśni Ludzie, Wodne emerytki, Cerkiewna Cisza, Curriculum Vitae, Świat pełen dymów oraz Wyliczanki.
Poetyckie teksty tworzone i czytane przez panią Urszulę Gronowską są komentarzami ciekawych zdjęć
oraz odpowiednio dobranej muzyki przez pana Jacka Zaima.
Wokół całości tego oryginalnego Spektaklu tworzy się niepowtarzalny klimat i przenosi widzów
w odległe czasy za którymi nieraz tęsknimy. Takie chwile oderwania się od rzeczywistości są nam potrzebne,
aby odżyły w nas wspomnienia, których nie wolno nam zatracić,
bo kto traci wspomnienia zatraca historię i część siebie.
Joanna Pąk
32 OGÓLNOPOLSKIE WARSZTATY FOTOGRAFICZNE IV ALTERDIASTAR
ŚWIDNIK 27 czerwca 2013




373.
Serdecznie dziękuję za wzruszający i pełen ciepła spektakl
Pozdrawiam serdecznie
Dorota Sitkowska
32 OGÓLNOPOLSKIE WARSZTATY FOTOGRAFICZNE IV ALTERDIASTAR
ŚWIDNIK 27 czerwca 2013




372.
Dziękuję, że przyjechaliście!!!
Uwielbiam WAS!
Jestem zaszczycona, że wystąpiliście na
32 Ogólnopolskich Warsztatach Fotograficznych IV ALTERDIASTAR ŚWIDNIK 2013
Aneta Wysmulska -Pawlaczyk
Prezes Robotniczego Stowarzyszenia Twórców Kultury woj. Lubelskiego




371.
GRATULUJĘ - HARMONIA EMOCJI!!!
MONIKA C.
32 OGÓLNOPOLSKIE WARSZTATY FOTOGRAFICZNE IV ALTERDIASTAR
ŚWIDNIK 27 czerwca 2013




370.
Za czas wzruszeń - dziękuję
Beata Kubiak MOK Świdnik
32 OGÓLNOPOLSKIE WARSZTATY FOTOGRAFICZNE IV ALTERDIASTAR
ŚWIDNIK 27 czerwca 2013




369.
Spektakl wzruszający, życiowy, wypełniony klimatycznymi fotografiami oraz pełny pięknych słów.
Dziękuję za piękno chwili.
Anna Pąk Świdnik.
32 OGÓLNOPOLSKIE WARSZTATY FOTOGRAFICZNE IV ALTERDIASTAR
ŚWIDNIK 27 czerwca 2013




368.
Dziękuję za wzruszający pokaz z przepięknymi fotografiami, które dopełniały niebanalne teksty Pani Urszuli.
Po objerzeniu widowiska chciałoby się go jeszcze oglądać, tym bardziej, że pokazujecie Państwo
życie codzienne, zwykłych a zarazem interesujących ludzi.
Joanna Borowska
Archeolog - Fotograf z Warszawy
32 OGÓLNOPOLSKIE WARSZTATY FOTOGRAFICZNE IV ALTERDIASTAR
ŚWIDNIK 27 czerwca 2013




367.
Zastanawiałem się co było pierwsze słowo czy obraz.
Jako fotograf bliżej mi było do obrazu, ale bez słowa nie byłby pełen.
Musicie to robić razem!
Wdzieczny jestem, że mogłem się z Wami spotkać.
Michał Jabłoński - Fotograf
Muzeum Regionalne w Kutnie
32 OGÓLNOPOLSKIE WARSZTATY FOTOGRAFICZNE IV ALTERDIASTAR
ŚWIDNIK 27 czerwca 2013




366.
W Miejskiej Bibliotece Publicznej przy ul. Lubelskiej 36
w ramach ogólnopolskiej akcji Tydzień Bibliotek 8-15 maja 2013 r.
przebiegającej w b.r. pod hasłem "Biblioteka przestrzenią dla kreatywnych"
w dn. 10 maja odbył się spektakl multimedialny "Malowane słowem i obiektywem"
w wykonaniu Urszuli Gronowskiej - pisarki, tłumaczki literatury hiszpańskiej
i Jacka Zaima - fotografika,autora wystaw i publikacji multimedialnych.
Niezapomniane przedstawienie stanowi doskonałe połączenie literatury, obrazu i muzyki.
Jego autorzy, mistrzowie dostrzegania urody życia i otaczającego nas świata,
zbudowali tego dnia w bibliotece atmosferę refleksji, zadumy i wzruszeń,
w którą z wielkim wyczuciem wprowadzili publiczność.
Dziękujemy za "niecodzienne" spojrzenie na codzienność i życzymy sukcesów w dalszej artystycznej pracy.
Miejska Biblioteka Publiczna w Lubartowie, 10 maja 2013





365.
To co ujrzałam w przedstawionych filmach, przekonało mnie jaszcze bardziej,
że wbrew przemijaniu sztuka utrwala, to co mija,
jest więc wieczna
Regina Jachimek
Miejska Biblioteka Publiczna we Włodawie, 14 maja 2013





364.
Podczas spektaklu doznałam głębokich wzruszeń.
Dziękuję.
Życzę sukcesów w pracy nad "ocalaniem od zapomnienia"
Dwa podpisy nieczytelne
Miejska Biblioteka Publiczna we Włodawie, 14 maja 2013





363.
Serdecznie dziękujemy i gratulujemy tak wzruszającej i pięknej prezentacji
Zarząd Oddziału PTTK we Włodawie
Korzeniewski, Tokarski, Wroński
Miejska Biblioteka Publiczna we Włodawie, 14 maja 2013





362.
Tyle razy słucham Uli
i oglądam zdjęcia Jacka
i za każdym razem jest inaczej i wzruszająco
Aneta Wysmulska-Pawlaczyk
Miejska Biblioteka Publiczna w Lubartowie, 10 maja 2013





361.
Dziękujemy za piękne momenty wzruszenia
przywołania wspomnień, uśmiechu
Julia i jej mama
Miejska Biblioteka Publiczna w Lubartowie, 10 maja 2013





360.
Doskonałe połączenie słowa i obrazu
W piękny obraz wkomponowane piękne słowa
Spokój,
nostalgia
i dużo emocji
Bardzo dziękujemy i zapraszamy z kolejnymi realizacjami
Bibliotekarze z Lubartowa
Miejska Biblioteka Publiczna w Lubartowie, 10 maja 2013





359.
Ogląda i słucha się Was z prawdziwą przyjemnością.
Przywołuje to wiele refleksji i czasami wraca się do własnych wspomnień.
Robi to wszystko duże wrażenie
Małgorzata Ejzak
Miejska Biblioteka Publiczna w Lubartowie, 10 maja 2013





358.
Dziękujemy, że mogłyśmy tu być
Patrycja Mitura, Klaudia Małek
Miejska Biblioteka Publiczna w Lubartowie, 10 maja 2013





357.
Każa minuta wnosiła wiele emocji.
Wspaniałe zdjęcia.
Słodki, nostalgiczny głos lektorki
oraz niezwykłe teksty.
Dziękuję, że mogłam tu być
Magdalena Małek
Miejska Biblioteka Publiczna w Lubartowie, 10 maja 2013





356.
Jestem również pod dużym wrażeniem
i obrazu, i słowa
Serdecznie pozdrawiam.
Spektakl do pokazywania
życzę do tego szerszej publiczności
Alicja Buczek
Lubelskie Towarzystwo Fotograficzne, 24 kwietnia 2013





355.
Dziękuję za cudowne wrażenia słuchowe i wzrokowe
Darek Prażmo
Lubelskie Towarzystwo Fotograficzne, 24 kwietnia 2013





354.
Jacku i Urszulo!
Jestem pod wrażeniem diaporam,
połaczonych ze słowem i muzyką. . .
Czekam na więcej
Witold Nowakowski
Lubelskie Towarzystwo Fotograficzne, 24 kwietnia 2013





353.
Piękne i inspirujące
inspirujące i piękne
Wyśmienity spektakl
Dziękuję
Marcin Michałowski
Lubelskie Towarzystwo Fotograficzne, 24 kwietnia 2013





352.
Urszula Gronowska - pisząca prozę i Jacek Zaim - fotograf.
Udało im się stworzyć coś bardzo rzadko spotykanego w Polskim światku artystycznym.
To najbardziej romantyczny, rozumiejący się bez słów duet twórców.
Duet ten właśnie odwiedził Południowe Podlasie i dał pokaz swoich umiejętności w Bialskim Centrum Kultury.

Spektakle Gronowskiej i Zaima to połączenie krótkich utworów pisanych prozą z wyświetlanymi zdjęciami
- majstersztyk z najwyższej półki dzieł sztuki.
W Białej Podlaskiej otworzyli w ostatni piątek wernisaż wystawy fotograficznej o Tadeuszu Budynkiewiczu,
być może ostatnim zecerze w Polsce. Unikalna w skali świata postać.
Artysta zecer, który zaprojektował i wydrukował ponad 3000 ekslibrisów.
Wernisaż połączony został ze spektaklem "Malowane słowem i obiektywem".

Gronowska i Zaim ponownie znakomicie wcielili się w role
lekarzy ludzkich dusz i czarodziejów nastroju.


Mariusz Maksymiuk - Radio Biper
Bialskie Centrum Kultury, Biała Podlaska, 19 kwietnia 2013





351.
Dziękuję za pobyt w krainie
SPOKOJU
Życzę ciekawych pomysłów i czekam na następne spotkanie
Anna Leszczyńska
Bialskie Centrum Kultury, Biała Podlaska, 19 kwietnia 2013





350.
Dziękuję za mile spędzony czas
Piotr Rakucki
Bialskie Centrum Kultury, Biała Podlaska, 19 kwietnia 2013





349.
Oglądając i słysząc słowa
poczułam się lepsza, zżyta z tymi prostymi i pięknymi
i już byłymi krajobrazami i przedmiotami.
Irena Kamińska
Bialskie Centrum Kultury, Biała Podlaska, 19 kwietnia 2013





348.
Dziękujemy Państwu za piękny spektakl.
Jesteśmy po wielkim wrażeniem.
Z wyrazami szacunku - Justyna i Krzysztof Lipeccy
Bialskie Centrum Kultury, Biała Podlaska, 19 kwietnia 2013





347.
Z podziękowaniami za chwilę zadumy
J.Głowacki
Bialskie Centrum Kultury, Biała Podlaska, 19 kwietnia 2013





346.
Duet Romantyczny

- nawet w tym co zwyczajne,
bezbarwne,
ułomne
- widzą Piękno.

Dobrze znależć się w Ich polu widzenia.

Katarzyna Michalak - Radio Lublin
opinia na Facebooku, 10 kwietnia 2013





345.
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna,
nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie..."
Emerson

"Bądźcie pozdrowieni nadwrażliwi za Waszą twórczość i ekstazę".
O Wy, mistrzowie słowa i obiektywu, pokorni wobec świata i pełni majestatu,
Wy, którzy piękno nosicie w sobie. Słowa te kieruję do osobliwej pary,
która swoją obecnością zaszczyciła filię nr 10 MBP Pani Ula Gronowska i Pan Jacek Zaim
- corvus albus pośród szarości dnia codziennego.

Jak wielkie wywołują zainteresowanie i poruszenie swoimi spektaklami "Malowane słowem i obiektywem"
świadczy mnogość czytelników (członków DKK i innych) przybyłych owego, jeszcze zimowego wieczoru do biblioteki.
A wszyscy Oni, w błogiej ciszy i skupieniu doświadczali "Wiosennej odsłony".
Pani Ula - promieniująca ciepłem, delikatnością, nader skromna i obdarzona wyjątkowym urokiem.
I wszystkie Jej sercem pisane, czułe i kunsztowne słowa, które odczytuje przejmującym, do głębi poruszającym, lirycznym głosem (!).
Pan Jacek - autor nietuzinkowych fotografii, ukazujący codzienność, nie zawsze przez nas dostrzeganą.
Jego sercem malowane zdjęcia są refleksyjne, nostalgiczne, dopracowane w każdym szczególe. To pełen wdzięku człowiek.
Autorzy spektaklu, w swym Dziele doskonale się uzupełniający i rozumiejący, cieplutko zapraszają widzów do swojego,
jakże pełnego magii świata. Świata, gdzie ponadto wybrzmiewa uroczysta, dostojna muzyka.
To Wielcy Ludzie, dostarczający wyjątkowych chwil, jakże bardzo nam wszystkim potrzebnych.
A po spektaklu dużo miłych rozmów, podziękowań, wzruszeń. I pozostał w bibliotece tylko wspomnień powab...
Dzięki "Wiosennej odsłonie", ta oczekiwana przez wszystkich urocza pora roku zawitała do biblioteki.
Spotkanie skrupulatnie fotografowała Ania Słowik.
Z podziękowaniem, zachwytem i ukłonem w stronę autorów wieczoru, słowa, z głębi serca płynące, nakreśliła Urszula Rybak.

Miejska Biblioteka Publiczna, filia nr 10, 19 marca 2013





344.
Spektakl znakomity, tak pod względem przekazu słowa jak i muzyki
Dał nam dużo do myślenia o przemijaniu, radości życia, wspomnień.
Henryka Kwiatuszewska
Maria Kwiatuszewska
Renata Szteyn
Helena Luta
Gratuluję - Hanna Olszewska
Cukiernia Chmielewski, 21 marca 2013





343.
Wzruszona i przejęta urokami podlaskiej ziemi
i czystym poetyckim słowem życzę w imieniu
słuchaczy i widzów zgromadzonych w Bibliotece nr 10 w Lublinie
wielu spotkań i weny twórczej przez wiele, wiele lat
Elżbieta Rojek
Miejska Biblioteka Publiczna, filia nr 10, 19 marca 2013





342.
Serdeczne dzięki, z pozdrowieniami
Monika i Michał
Miejska Biblioteka Publiczna, filia nr 10, 19 marca 2013





341.
"Malowane słowem i obiektywem".
Zobaczyliśmy nasz codzienny świat, wszystko co oglądamy dziś, wczoraj przedwczoraj,
ale ta życiowa prawda otulona została przepiękną poezją, rozczulająca do łez. . .
Tylko prawdziwi mistrzowie mogli dokonać tej sztuki,
by całe audytorium wzruszone i rozkołysane pięknem
przez pozostałe dni życia czuło, wspominało
i zrozumiało znaczenie tego pokazu.
Klub Seniora - sześć podpisów nieczytelnych
Kamionka 4 marca 2013





340.
Dyrekcja i pracownicy Gminnej Biblioteki Publicznej im. J.I.Kraszewskiego w Kamince
wyrażają wielką wdzięczność za zaszczycenie nas i naszych gości swoją obecnością
i magiczny spektakl "malowane słwoem i obiektywem", który dostarczył nam
wielu wspomnień, refleksji i zadumy.
Dziękujemy - siedem podpisów nieczytelnych
Kamionka 4 marca 2013





339.
Wyrażam wielką wdzięczność Państwu za to, że mogłam pokazać swoim gościom Państwa spektakl,
że zechcieliście nas zaszczycić swoim udziałem oraz za to, że wzruszenia jakich dostarczacie swoją sztuką
mogły być udziałem i naszych gości.
Serdeczne dzięki!
Małgorzta i Darek Gruszkowie

Spotkanie Jubileuszowe w domu Państwa Gruszków
Lublin 2 lutego 2013





338.
Dziękuję za niecodzienne, wzruszające przeżycie!
Myślę, że Wasz spektakl powinien podobać się wszystkim, którzy cenią tradycję,
pamietają o przeszłości i zwracają uwagę na to, co często niezauważalne,
zapomniane, odrzucone.
Jestem pełna uznania dla profesjonalizmu zarówno Pani a także Pana,
autora fantastycznych zdjęć, pełnych artyzmu i prawdy.
Życzę dalszej wspaniałej, pełnej sukcesów działalności i równie wrażliwych, zachwyconych odbiorców.
Barbara Siwiec.

Spotkanie Jubileuszowe w domu Państwa Gruszków
Lublin 2 lutego 2013





337.
Bardzo dziękujemy za przepiękny spektakl, przemawiający nie tylko słowem i obrazem - ściśle ze sobą związanymi.
Zaskoczeni zostaliśmy przez gospodarzy, bardzo pozytywnie, bo uczestniczyliśmy nie tylko w bardzo miłym spotkaniu towarzyskim,
dzięki któremu poznaliśmy ciekawych ludzi.
Dzięki temu spektaklowi spotkanie zostało bardzo wzbogacone.
M.M. Żelazowscy

Spotkanie Jubileuszowe w domu Państwa Gruszków
Lublin 2 lutego 2013





336.
Jestem zachwycona.
Wspaniałe wzruszające przeżycie.
Zdjęcia przepiękne.
Cudowny głos.
Jadwiga Szysz.

Spotkanie Jubileuszowe w domu Państwa Gruszków
Lublin 2 lutego 2013





335.
Dziękujemy za piękne chwile pełne wzruszeń i za "Powrót" do lat dziecinnych.
Niezapomniane piękne przeżycie.
Anna Michalec.

Spotkanie Jubileuszowe w domu Państwa Gruszków
Lublin 2 lutego 2013





334.
Genialny spektakl.
Wrażliwość dwóch twórców niezwykła nawet jak na moje ukochane tereny - Podlasie.
Wspaniała lektorka dzielnie ponad godzinę.
Zawodowa.
Grzegorz Michalec.

Spotkanie Jubileuszowe w domu Państwa Gruszków
Lublin 2 lutego 2013





333.
Dziękuję za chwile wzruszenia, jakich doświadczyłam podczas Państwa spektaklu
Henryka Arndt

Spotkanie Jubileuszowe w domu Państwa Gruszków
Lublin 2 lutego 2013





332.
Spektakl magiczny, bardzo osobisty, poruszający najwrażliwsze tony naszego serca i duszy.
Pokazujący ogromną wrażliwość i pokrewieństwo dusz pani Urszuli i pana Jacka.
Anna i Henryk Dąbrowscy
tak, tak, tak - Marta Beg

Spotkanie Jubileuszowe w domu Państwa Gruszków
Lublin 2 lutego 2013





331.
Trzeba mieć piękną duszę,
aby dostrzec piękno w otaczającym nas "zwyczajnym" świecie,
który nagle ukazuje swoje niezwykłe i wzruszające oblicze.
Dziękujemy bardzo za te chwile wzruszenia.
Pozdrawiamy cieplutko
Czytelnicy z Klubu Książki
w Świdniku

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdniku, 31 stycznia 2013r.
Halina Ciszewska
Krystyna Kołtunik
Ewa Królik
Maria Zawadzka
Ela Rosiak
Jan Rosiak
Ewa Turek
Joanna Lal
E.Borowiec
Ela Kasiewska
Beata Miauk
Karolina Kurza
Marzena Gołąb
Anna Barszczewska
5 podpisów nieczytelnych





330.
Boże Narodzenie 2012.
Bardzo jesteśmy wdzięczne za rodzinny, kameralny pokaz.
Macie zupełnie nowy repertuar, który jest równie ciekawy i wzruszający,
zwłaszcza prezentacja dotycząca pradziadka Tafila.
Głos Pani Urszulki był nagrany, więc odczuwało się brak jej namacalnej obecności...
W życiu jednak różnie bywa i czasem nie można mieć wszystkiego na raz.
Z ciepłym świątecznym pozdrowieniem
Justyna i Irena Zaim
Całuski dla Uli!





329.
Sto jedenasty spektakl "Malowane słowem i obiektywem" odbył się 9 grudnia
- nareszcie - w Białej Podlaskiej.
Autorzy spektaklu to Urszula Gronowska i Jacek Zaim.
Technika docierania do serc i umysłów widzów - diaporamy.
Literat i fotograf...
Słowo i obraz...
Czy coś takiego w dobie komputerów,
Internetu, wszechobecnej elektroniki może jeszcze zainteresować?
Sądząc z reakcji widzów (tych młodych i tych młodych inaczej)
oraz moich odczuć - zdecydowanie tak.
Świetnie wykonane i dobrane fotografie, równie świetnie dobrana muzyka,
wspaniałe teksty i ten głos...
Ciepły, spokojny, głęboki...
Ufff...
To naprawdę warto było i warto jest zobaczyć.

Relacja RADIA BIPER po spektaklu w Bialskim Centrum Kultury
w Białej Podlaskiej 9 grudnia 2012





328.
Marzena Grabowska-Nowicka napisała do nas:

diaporama o pałacu jest dla mnie wyjątkowa
- czułam się jakbym spacerowała po nim
i prawie że spotkałam Naruszewicza....

Opinia o diaporamie "Pałac Biskupi"
pokazywanej w trakcie spektaklu
w Bialskim Centrum Kultury.





327.
Po "eteryczno - romantycznym" spotkaniu w Filii nr 10 MBP.

Droga Ulu, pełna spokojności,
tchniesz dobrocią, od której wokół jaśnieje,
Twój głos, jak balsam ufności
dla duszy, co czasem kuleje.

Malowanie Twoje, to nie tylko słowo,
Ty sercem malujesz, uśmiecham nas obdarzasz,
gdy jesteś - z szarości wnet jest kolorowo.
Gdy czytasz - światy nowe stwarzasz.

Za "zimowy" /patrz pora roku/ spektakl w filii number ten
cały cudny jak Twe słowy,
za zadumę, łzę, dzień jak piękny sen,
nic innego tylko pochylenie głowy.

Ulu Gronowska, mistrzyni słowa!
Ty, która głosem swoim uwodzisz,
za wszystko to klękać gotowam,
by móc wyrazić Tobie swój podziw.

Drogi Panie Jacku Zaimie
dla pana także słów kilka mam ja,
dużo czasu mi nie zajmie,
by wyjaśnić, co w duszy mi gra.

Jest pan mistrzem fotografii,
ukłon w pana stronę czynię,
I dziękuję za uroki. I wsi,
i za czas, co na niej wolno płynie.

Za strzechę z kosmosami,
za piec stary, za serwetę z pajęczyny,
Kazimierek malowany nocy kolorami,
mgłę i radość, gdy na to patrzymy.

Za zmarszczone ludzkie twarze,
które panu zaufały,
wymuskanie zdjęć, że się poważę:
kunszt u pana niebywały.

Zatem, jest radośnie dzisiaj mi tu
móc podziwiać Was oboje.
Tuszę, iż kolejny raz dostąpię ja zaszczytu
spektakl Wasz zobaczyć. Niech poprawi me nastroje.

Już na koniec, życzę ja Wam,
"mój" duecie eteryczny, dalej zwany romantycznym,
by pomysły, słowa, obiektywy i Wasz plan,
się mnożyły i piętrzyły, a życie było stricte lirycznym.

Z całusami Urszula Rybak

Lublin, 14.12.2012




326.
"Słyszałem, że świat jest piękny" - rzekł niewidomy.
"Podobno" - odpowiedział widzący.

Stanisław Jerzy Lec

Pani Urszula Gronowska i pan Jacek Zaim - duet eteryczno - romantyczny.
Dwoje cudownych ludzi, których sztuka, wywołuje ukryte niejednokrotnie głęboko w człowieku uczucia,
prowokuje do zadumy nad sobą, innymi wokół, światem, tym pięknym i tym mniej.
Czytelnicy Filii nr 10 MBP mieli to szczęście i dzięki uprzejmości i szczodrobliwości pani Uli i pana Jacka
obejrzeli autorski spektakl "Malowane słowem i obiektywem".
Wzruszająco cudowne zdjęcia pana Zaima wzajem się uzupełniają z subtelną,
przepełnioną czułością, poetycką prozą pani Uli.
Całości dopełnia czarowny głos Urszuli Gronowskiej i piękna, pełna majestatu muzyka.

Oj, niejedna cicha łza spłynęła po policzku...
Słowo, obraz, wieczorny spokój za oknem, troszeczkę śnieżnej bieli, blask świec,
choinki i malutkiej lampki pani Uli, sprawiły, że był to niezapomniany czas.
Autorzy tego zjawiskowego spektaklu to zacni, z wielką klasą ludzie i jakoweś piękno od nich bije.
Chwała im za to, w podzięce głowy chylimy.

A wszystko to 11 grudnia 2012 roku sfotografowała Anna Słowik,
zaś to, co widziała i co czuła Urszula Rybak napisała.
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 10, 11 grudnia 2012r.





325.
Dziękuję za spotkanie - kolejne,
    * za Lilię Złotogłów znalezioną w Bieszczadach,
na przekór przemijaniu sfotografowaną w całej krasie,
    * za "Kosmosy" /Czy też Nachyłki/.
W szarości nagle rozbłysłe kolorami lata,
    * za drżenie serca, które nie minie prędko.

Dziękuję za to, że jesteście na świecie.

- z nadzieją na następne spotkania
Grażyna Czerkas
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 10, 11 grudnia 2012r.





324.
Dziękuję za obrazy, za to, że nie drgały i nie biegły
dzięki czemu mogły się spokojnie we mnie usadowić.
"Ona" - każdy z nas ma swoją "Oną" i bardzo za nią dziękuję.
Dziękuję za muzykę, potrzebowałam ukojenia.
I dziękuję za głos - Pani Urszulo,
JEST MAGICZNY.
Wszystko to razem wzięte zapakowałam w sercu i wracając do domu,
wychodząc, zabieram ze sobą bez pytania.
Monika Madejek
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 10, 11 grudnia 2012r.





323.
Dziękuję za chwile refleksji,
zatrzymania się w gonitwie dnia codziennego,
emocje,
wzruszenie
Monika i Michał
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 10, 11 grudnia 2012r.





322.
Szanowni Państwo
Stworzyliście Państwo doskonały spektakl,
dzieło, które "Wstrząsa myślami i uczuciami".
Jest to także dokument dla przyszłych pokoleń.
Gratulacje.
Bogusław Bojarski
Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie, filia nr 10, 11 grudnia 2012r.





321.
Wielokrotnie pisałem o tym, że to trzeba zobaczyć i wysłuchać.
W zalewie zgiełku medialnego, godzina refleksji podczas słuchania tekstów Uli(Ach! ! ! ten głos)
oraz oglądanie pięknych zdjęć Jacka
to jest to czego potrzebuję
Andrzej Jędryczkowski
Bialskie Centrum Kultury, 9 grudnia 2012r.





320.
Znowu mnie oczarowaliście
Wiesio
Bialskie Centrum Kultury, 9 grudnia 2012r.





319.
Dziękuję za wspaniałą ucztę ducha i oczu,
Joanna Gizwalcka
Bialskie Centrum Kultury, 9 grudnia 2012r.





318.
Bardzo ładnie wam wyszło,
polecę was moim kolegom i koleżankom
Adaś Piekarski
Bialskie Centrum Kultury, 9 grudnia 2012r.





317.
Chciało by się rzec... "NARESZCIE"...
Sto jedenasty spektakl "Malowane słowem i obiektywem" odbędzie się nareszcie w Białej Podlaskiej.
Miałem przyjemność kilkukrotnie gościć na spektaklu Uli Gronowskiej i Jacka Zaima.
Do tego wielokrotnie widziałem diaporamy użyte w spektaklu.
Z niekłamaną przyjemnością będę starał się uczestniczyć w tym wydarzeniu po raz kolejny.... i kolejny...
Literat i fotograf... Słowo i obraz... Czy coś takiego w dobie komputerów, Internetu,
wszechobecnej elektroniki może jeszcze zainteresować?
Sądząc z reakcji widzów (tych młodych i tych młodych inaczej) oraz moich odczuć - zdecydowanie tak.
Świetnie wykonane i dobrane fotografie, równie świetnie dobrana muzyka,
wspaniałe teksty i ten głos... Ciepły, spokojny, głęboki... Ufff...
Wybacz Ula, ale już wiesz, że mam do niego ogromną słabość.
Reasumując - zapraszam w imieniu Uli i Jacka na ich spektakl.
To naprawdę warto zobaczyć.

Andrzej Jędryczkowski





316.
Urszula Gronowska i Jacek Zaim.
Dwoje niecodziennych osobowości, niecodziennych postaci umiejących poprzez swoją twórczość poruszyć
nawet najbardziej twardy kamień ludzkiego serca.
Ale, czemu tu się dziwić, słowem i obrazem malują ludzkie życia, wspomnienia, radości,
nostalgię do chwil już minionych, tak jak te obecne, przesypujące się jak piasek w klepsydrze życia.

Gronowska i Zaim ostatnio dwa razy występowali w okolicach Janowa Podlaskiego.
W Bublu Grannej dla Stowarzyszenia Dworków Nadbużańskich oraz w Łukowiskach dla członków pleneru fotograficznego.
W spektaklu dla Dworków pokazali po raz pierwszy diaporamę Pałac Biskupi i ogromnie zaskoczyła ich pozytywnie
- reakcja widzów. - Była wręcz zdumiewająca.
Nie spodziewaliśmy się, że jest jeszcze tak wiele osób, które były związane z Pałacem,
pamiętają jak jeszcze "żył".
Urszula Gronowska i Jacek Zaim zapraszają serdecznie na prezentowany po raz 111 spektakl "Malowane słowem i obiektywem"
Spektakl odbędzie się w Bialskim Centrum Kultury,
w Białej Podlaskiej, ul. Warszawska 11 w dniu 9 grudnia niedziela, godzina 16

Mariusz Maksymiuk
Radio Biper





315.
Pani Ulu.
Ogromnie dziękuję za Państwa obecność, za zaangażowanie i pełen profesjonalizm.
Miałam pełną relację ze spektaklu od męża J i tym bardziej żałuję, że nie mogłam w nim uczestniczyć.
Będę szukać kolejnych okazji do spotkania z Państwem.
Tymczasem serdecznie pozdrawiam, życzę kolejnych sukcesów, uważnych słuchaczy, nowych inspiracji
i wielu powodów do uśmiechu na co dzień
Ania
Dwór Łukowiska 17 listopada 2012




314.
Dziękuję, od tego muszę zacząć, bo nie często jest ku temu okazja
aby zatrzymac się, zadumać, przemyśleć, i zrozumieć, że życie jest piękne.
Czas mija nieubłaganie, więc żyjmy każdą chwilą i cieszmy się z możliwości obcowania z ludźmi.
Takie słowa piszę, gdyż cały czas jestem w emocjach i pod wrażeniem spektaklu
"Malowane słowem i obiektywem".
Organizator aktywnego wypoczynku
Beniamin Kwiatkowski
Anna Kowalik
AB Active
Dwór Łukowiska 17 listopada 2012




313.
Dziękuję za wspaniały wieczór pełen refleksji i zadumy
Powodzenia i dalszych sukcesów
Monika S.
Dwór Łukowiska 17 listopada 2012




312.
Doskonała harmonia tekstu i obrazu
Ewa
Dwór Łukowiska 17 listopada 2012




311.
Dziękuję za inspirację i wspaniałe doznania
ciszę się, że moje miasto było zalążkiem i motywem działania
Kinga z Lublina
Dwór Łukowiska 17 listopada 2012




310.
Piękne podziękowania za wspaniały wieczór
serdecznie dziękujemy
Beata i Kasia
Bubel Granna 16 listopada 2012




309.
Z życzeniami dalszego odkrywania pięknego reportażu
Daniel Parol - Kraina Bugu
Bubel Granna 16 listopada 2012




308.
Czerń - Biel i Czas - nawet jeśli odchodzi. . .
Cofnijmy go - zatrzymajmy wybranymi momentami!
Jeśli zapomnimy - inni będa pamiętali. . .
Jeśli już nas nie będzie - zostanie piękno przeszłe. . .
Z podziękowaniami za moment mądrej zadumy
Magda Trelowa
Bubel Granna 16 listopada 2012




307.
Serdecznie dziękujemy za wspaniały wieczór
w tym zimnym listopadzie
Benita i Zbyszek oraz mieszkańcy Bubel Granny.
Bubel Granna 16 listopada 2012




306.
"Panta rei" - dziekuję za chwile zadumy i refleksji
Basia z Grzegorzem
Bubel Granna 16 listopada 2012




305.
Jestem wielbicielką Waszego Duetu
Dziękuję za kolejne wzruszenia
Barbara Wilczyńska (Cocacola)

Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego,w Lublinie filia nr 35
28 września, 2012




304.
Serdeczne dzięki za przepiekny spektakl
Podpis nieczytelny

Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego,w Lublinie filia nr 35
28 września, 2012




303.
Serdecznie dziękuję za czas zaczarowany słowem i obrazem
Podpis nieczytelny

Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego,w Lublinie filia nr 35
28 września, 2012




302.
Wspaniała, cudowna podróż w czasie i przestrzeni
Podpis nieczytelny

Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego,w Lublinie filia nr 35
28 września, 2012




301.
Kolejna "Magiczna podróż"
Grażyna Mach

Miejska Biblioteka Publiczna im.H.Łopacińskiego,w Lublinie filia nr 35
28 września, 2012




Kontakt z autorami spektaklu: POCZTA



Wszystkie fotografie prezentowane w tej witrynie są chronione Prawem Autorskim.
Kopiowanie i powielanie w jakiejkolwiek formie, wymaga pisemnej zgody autora.
All photos are copyrighted and you are not allowed to use them without my permission.